България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Известният режисьор Лех Ковалски: Смисълът на бунта е щастието

Той получава специалната награда на юбилейния 25-и "София филм фест"

21.09.2021 | 09:27 Редактор: Тодор Петров

Специалната награда на юбилейния 25-и "София филм фест" за своя принос към изкуството на киното получава американският режисьор Лех Ковалски.

За него специалната награда е нещо невероятно, тъй като го кара да мисли за преселването му от САЩ в Европа. Режисьорът разказа как преди 25 години е бил у нас за първото издание на софийския фестивал за музика и кино.

"Беше през 90-те години, едно скучно време в капитализма. Пристигнах тук и усетих някаква енергия. Не беше точно хубаво, но се случваха някакви промени. и реших да се преместя в Европа. Заснех филм в Полша, чувствах се много добре в източноевропейската реалност. Този фестивал и хората тук ме вдъхновиха да се преместя", сподели той в студиото на "България сутрин".

По думите му смисълът на бунта е щастието - бунтът прави хората щастливи.

"Когато хората се бунтуват, те започват да разбират своето място в обществото. В нашия модерен капитализъм това е начинът да се почувстваш жив. Живеем в корпоративна реалност", подчерта Ковалски.

Три са филмите на режисьора, на които може да се наслади българската публика - първите два са "D.O.A." и "Това също е Париж". Третият разказва за бунта на работническата класа срещу корпоративната система. Прожектиран е в Кан и е анализ на посткапиталистическата реалност. Докато снима филма Ковалски е арестуван, защото правителството не е искало определени неща да бъдат заснети.

"В момента се случват много бунтовe в интернет, това е истинският проблем. Много е трудно да се бунтуваш срещу властта на парите. Киното много се промени. Кината затварят, всичко е в интернет. Най-могъщите компании заснемат филми. Голяма част от усилията ми като режисьор не са толкова да заснема филма, колкото да намеря начин да го покажа на публиката", обясни режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК