България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Христов: Проблемът на Радев е, че в екипа му няма политици

Най-важното е президентът да е демократ, посочи лидерът на СДС

21.09.2021 | 09:05 Редактор: Юлия Христова

Последните социологически проучвания поставят коалицията ГЕРБ-СДС на първо място на изборите на 14 ноември. На каква фигура биха заложили в надпреварата за "Дондуков" 2. 

Много се изговори за личността на бъдещия президент, тя трябва да обединява и да умее да води преговори. Много служебни правителства в един мандат не е добър атестат за президента. Това каза за "България сутрин" лидерът на СДС Румен Христов

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че ролята на президента е да търси консенсус и да обединява.

"От 1913 г. за пръв път 45-ият парламент не излъчва правителство. Желанието да бъдеш доминираща фигура в държавата води до това властта да е съсредоточена в едни ръце. Не вярвам, че ще е толкова партийна фигура президентът, като че ли не сме узрели и за жена президент все още. Вървим в правилна посока обаче. И до това ще стигнем", посочи той.

Румен Христов е на мнение, че е по-добре да има цивилните фигури на позицията президент, диалогът с тях бил по-лесен и достъпен.

"Би било добре кандидатът за президент да има международен опит. Да бъде човек, който би могъл да изгради такъв опит. Не е  задължително изискване да говори различни езици. Важно е да минава всичко през превод, за да няма неразбиране, но все пак би било добре да знае такива", обясни още той.

"Най-важното е президентът да е демократ, да има афинитет към политиката. Проблемът на Радев е, че в екипа му няма политици. Той трябва да комуникира с политическите формации и е добре да се направи екип. Трябва новият държавен глава да е различен от сегашния. Да нямаме колебания накъде гледаме - България е направила своя избор и трябва да го следва", подчерта лидерът на СДС.

Румен Христов уточни, че не знае каква точно идеология изповядват от "Продължаваме промяната" - движението на Кирил Петков и Асен Василев, и не е сигурен колко дълго ще се задържат на политическата сцена.

"Не могат да вземат от нашите лица. Ако нещо разтърсващо не се случи, ние ще сме първа политическа сила, без която не може да се управлява. Без нея не става правителство. Не бива да се правят крайно големи компромиси, но такива трябва да има. Имаме още малко време. СДС има доста работа, която трябва да свърши. Аз съм човек, който бяга по друга писта, а не към президентската институция", допълни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Проблемът е, че някой няма мозък в главата Сигнализирай за неуместен коментар