България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вирусолог: Заради безотговорност може да се появи български вариант на коронавируса

Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация, подчерта доц. Николаева-Гломб

21.09.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас. Мю вариантът е под интерес и под засилено наблюдение, но все още не е сред вариантите, които будят безпокойство. 

"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в студиото на "България сутрин"

Вирусологът от НЦЗПБ настоя, че начинът за справяне с епидемиите е имунизацията. Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия, отбеляза тя.

Доц. Николаева-Гломб каза още, че алергиите при ваксините са описани в кратката характеристика на продукта. Тези характеристики се осъвременяват непрекъснато, а случаите на алергии са пренебрежимо малко спрямо случаите на тежък Ковид при разболяване, изтъкна тя.

"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.

Безотговорност и престъпен индивидуализъм. С тези думи вирусологът си обяснява нежеланието на голяма част от населението да се имунизира срещу Ковид-19.

"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.

"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.

Не е необходим тест за антитела преди да решим да се ваксинираме, стана ясно още от думите ѝ. Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация, подчерта доц. Николаева-Гломб.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
dochev_peter
преди 2 години
долни клевети, ковидът е измамна постановка и всички които го пропагандират за неморални хора извършващи криминално престъпление Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
ха ха
преди 2 години
Веднага след придобиване на естествения имунитет на преболедувалия, си шибнете изкуствената ваксина!?!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
free
преди 2 години
Тая не е добре! Всички лекари казват,че след преболедуване да не се слага ваксина, че даже е и противопоказно. Световни учени доказаха, че вируса мутира именно във ваксинирани!!! Тая умница иска да ни умори всички... Сигнализирай за неуместен коментар