България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След Brexit българските студенти зад граница се насочиха към Нидерландия

Интересът на кандидат-студентите към Германия и Австрия се запазва, посочи Благовеста Евтимова

21.09.2021 | 08:30 Редактор: Елеонора Танева

70% е отливът на български студенти във Великобритания след Brexit. Вместо към Острова кандидат-студентите са се насочили към Нидерландия и други страни от ЕС.

"Brexit промени финансовите и миграционни условия за студентите, част от тях са въвеждането на визи и платеното здравно осигуряване. Преди имаше възможност да финансираш с кредити цялото си обучение, сега това е възможно само за хора с определен статут в държавата", обясни консултантът по висше образование Благовеста Евтимова в студиото на "България сутрин".

Последното изложение за висше образование в чужбина показа, че не намалява интересът към продължаване на обучението във Великобритания, но е по-малък процентът на записващите се. А Brexit е довел до бум на желаещи да учат в Нидерландия. 

"Има специалности, които нямат заместител освен англоговорящите държави - като медицина и право. Не е сигурно до каква степен Нидерландия може да измести Великобритания. Много университети там имат проблеми с настаняването на студенти", уточни Евтимова пред Bulgaria ON AIR. 

Учебната година в Нидерландия е започнала в края на август. 

"Там университетите избягват дистанционното обучение, защото нищо не може да замени живия контакт между преподаватели и студенти", добави Благовеста Евтимова. 

Тя се надява в близките години Великобритания да намери механизми, с които да задържи студентите от чужбина.

А междувременно интересът на кандидат-студентите към Германия и Австрия се запазва, а сред основните причини е безплатното образование там.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години