България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туроператорите си искат субсидията: Непрекъснато отлагаме връщане на суми

Това е постоянен тормоз над нас и нашите клиенти, подчерта Димитър Балтов

21.09.2021 | 08:04 Редактор: Юлия Христова

Туроператорите настояват за субсидия до края на година. Те заявяват, че са готови на протести, ако не бъдат изпълнение исканията им. Колко фирми са на ръба на фалита и на какви средства се надяват от Министерството на туризма?

Очакваме до края на годината да се разпределят заложените в бюджета средства. От програмата останаха едни 5 млн. лева. Настояваме да се направи една последна програма, за да може да излезем от сянката на тази тежка криза. Това каза за "България сутрин" зам.-председателят на обединение "Бъдеще за туризма" Димитър Балтов. 

По думите му общата дължима сума към клиенти е около 22 млн. лева.

"Ще остане един милион лева за връщане, ако всички пари се възстановят. Редица фирми са вече на ръба и не може повече да се чака. На наши клиенти им казваме, че още юни ще почне изплащането на пари. Това е постоянен тормоз над нас и нашите клиенти, непрекъснато казваме на клиентите си различни срокове за връщане на суми. Непрекъснато отлагаме. В България няма гаранционен фонд за целта", обясни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Според Балтов някои компании не изпадат в подобно положение за първи път и туризмът не е това, което е бил.

"Туризмът е преживявал войни, финансови кризи. В света, в който живеем, хората пак го търсят. Много по-сложно е и въпреки това много хора продължават да искат да пътуват", уточни Димитър Балтов.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК