България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Горбачов. Рай" - обвиняваха го във всички грехове, но един ден ще му вдигат паметници

Режисьорът Виталий Мански представи филма за бившия лидер на Съветския съюз

17.09.2021 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Документален филм за Михаил Горбачов е направил латвийският режисьор Виталий Мански, който е роден в Украйна.

"Филмът "Горбачов. Рай" е огромен монолог на човека, който стои на вратата и трябва да бъде разпределен в Рая или в Ада. Струва ми се, че този разговор е много важен не само за зрителите, но и за самия герой във филма", посочи Мански в студиото на "България сутрин"

Според него не знаем, че политикът може да бъде нормален човек и живеем в свят, в който политиците в най-добрия случай са роботи.

"Докато Горбачов живее заедно със своите илюзии и заблуждения, и не се страхува от това. Познавам го повече от 20 г. Лично ми подари най-хубавите примери в живота - годините на надеждата. Искаше да ни предложи свобода, самата Русия се отказа от тази свобода. Това е главната драма във филма - физически той живее в страна, която се отказа от неговите идеи и го обвини във всички възможни грехове. Обрича го на вечен Ад", сподели Мански.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, Горбачов е един от историческите герои не само на ХХ век. Той очаква един ден да бъдат построени паметници на Горбачов в Русия.

Виталий Мански е режисьор на над 30 филма, а като най-трудна определя заснетата в Северна Корея лента. Чувствал се е като в концлагер, държали са него и екипа му отговорни всеки ден, тъй като са снимали филм, който севернокорейските власти не са очаквали.

"Документалното кино има нужда от свобода. В Русия нещата със свободата са все по-зле и по-зле. Най-важното в живота е да бъдем свободни. Може да видите филма в рамките на "София филм фест", каза още режисьорът на лентата за бившия лидер на Съветския съюз.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 2 години
Тая с паметниците няма да стане - предателите не ги обичат никъде, нито при нас, нито на Запад. Там все още го бъзикат и му се подиграват на наивника Горбачов Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Jordan Jordanov
преди 2 години
Русия е създадена от Светия дух с цел охрана на огромни региони от нашата Земя чрез черковно славянски език и песнопения..НАследница е на Великопреславна България ,Киевска РУСь..ДА се пази кирилицата като азбука вкл в казахстан,Азербайджан ,Молдавия,Украйна,Киргистан,Монголия,България,Сърбия,МАкедония,Черна Гора,БелаРусия... Сигнализирай за неуместен коментар