България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петков и Василев не били проект на Радев, България имала нужда от промяна

Не ми се струва правдоподобно точно тези хора да уговарят структури на БСП, заяви Александър Маринов

17.09.2021 | 09:12 Редактор: Здравко Черкезов

Кирил Петков и Асен Василев решиха да се пренасочат към политиката, което трябва да се приветства. Българската политика има нужда от нови формации, които да могат да обединяват и представляват по-големи групи от хора. Един ярък и нов субект доста ще размести пластовете и ако това се случи, шансовете да се състави правителство са добри.

Това заяви председателят на Съвета за стратегическо развитие при президента Румен Радев - проф. Александър Маринов, в студиото на "България сутрин".

По думите му влизането на Петков и Василев в политиката е изцяло техен избор и инициатива, а не проект на Радев. Проф. Маринов се надява начинанието на двамата бивши министри да е успешно, тъй като България имала нужда от промяна.

"Надявам се да бъдат част от промяната и то тази промяна, от която обществото има нужда. Тази надежда не е безпочвена, тъй като и двамата в своята, макар и кратка дейност като служебни министри, направиха много да покажат какво и как трябва да се промени", отбеляза съветникът на президента.

Маринов не вижда причина за безпокойството в редиците на БСП и не смята, че евентуална партия на Петков и Василев ще търси да отнеме техен електорален сегмент. 

"Не ми се струва правдоподобно точно тези хора да уговарят структури на БСП да преминат към тях", категоричен бе гостът в студиото.

Според него има голям брой българи, които не харесват съществуващите партии. Затова е и малко вероятно нова формация да се опитва да отцепва парчета от тях. Вместо това те ще търсят нови избиратели.

"Ако участниците в изборите са същите, няма аргументи за сериозна промяна. Най-вероятно ще се изправим и пред по-ниска активност. Ярък и нов субект обаче доста ще размести пластовете, не защото ще вземе от другите, а защото ще привлече нови избиратели. Ако това се случи, тогава шансовете да се състави правителство са добри", прогнозира проф. Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
RST
преди 2 години
Не били проект на Радев. Звучи малко като бил, съм се бил напил. Любитмото ми време минало несвършено. Да бе да.... Сигнализирай за неуместен коментар