България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуствен вирус, чипиране? Вярваме в конспирациите, за да се чувстваме значими

В съвременния свят информацията е доста объркваща, посочи психологът Ани Владимирова

17.09.2021 | 08:24 Редактор: Здравко Черкезов

Над 3/4 от хората на Балканите вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Според тях вирусът бил създаден специално да унищожи човечеството, а чипирането гарантирало абсолютната власт в света. 

Защо българите продължаваме да вярваме в тези теории и защо отказват да се ваксинират?

"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в "България сутрин".

Като пример тя посочи съвременната противоречива реалност в Запада, където "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".

"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Владимирова това са интелигентни хора, които са изпаднали от интересите на този свят, изолирани и самотни са, но намират в интернет съмишленици.

"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът. 

Владимирова призова да проверяваме достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация, както и да обръщаме повече внимание на хората около нас, за да не се появяват емоционални дефицити.

Тя е преболедувала Ковид-19 и е ваксинирана. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 1
Жоро
преди 2 години
Самата тази госпожа е жертва на конспиративни теории. Освен това съм удивен как си изпусна нервите в серия от коментари. Не препоръчвам да ходите при такъв човек, който не може да се владее, от повече заради коментари на непознат в Интернет. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 4
Bongo
преди 2 години
Две прасета си говорели: Чува се, че за Коледа се канели да ни заколят! Второто прасе отвърнало: Не вярвай на тези измишльотини. Това е теория на конспирацията! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 4
Qanon
преди 2 години
Що не оставите хората сами да взимат важните решения за себе си?! Всеки си има глава и си решава! Нещата започват яко да смърдят, когато зорлем нещо ти се тика да го направиш! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
Че то си е документирано. Няма конспирации тук. Сигнализирай за неуместен коментар