България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП и ГЕРБ: Парламентът не успя да свърши нищо, губили сме си времето 6 месеца

Удари последният звънец за 46-ото НС – какво свършиха депутатите?

15.09.2021 | 09:42 Редактор: Здравко Черкезов

Удари последният звънец за 46-ото Народно събрание. Каква е равносметката на партиите за свършената работа?

"Истината е, че практически нищо не успяхме да свършим. Ще останем в историята с два поредни парламента, които общо са приели два-три закона, включително актуализацията на бюджета. Смисълът на парламента бе да създаде работещо управление", заяви депутатът от "БСП за България" Александър Симов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социалистът подчерта, че от БСП са опитали всичко възможно, за да обединят партиите на промяната около работеща формула за управление. "Аз наистина вярвах, че в рамките на този парламент партиите ще разберат своята отговорност", призна Симов.

"Формулата е партиите да преодолеят себе си и да престанат да се държат като тийнейджъри. Те спешно трябва да влязат в зрелостта, да седнат на една маса и да разберат, че може и да са от различни краища на политическия сектор, но има по-големи задачи от самите тях. Ние от БСП не може да бъдем обвинявани, че не сме го разбрали", посочи още депутатът.

Мария Капон от ИБГНИ от своя страна честити последен учебен ден за народните представители.

"В този парламент беше нещо като учебно поле за част от младите колеги, а за други – колкото и години да минат, не могат да се научат", заяви депутатът.

Тя смята, че 46-ото НС все пак е успяло да свърши важна работа в краткия си живот.

"Успяхме да свършим и малкото работа, която беше необходима. За мен това бе актуализацията на бюджета, като успяхме да направим всички антиКовид мерки и тези за бизнеса. Отделно от това и 120 лв. добавка за пенсионерите, а от 25 декември и трайно увеличение на всички пенсии", изтъкна Капон.

Според нея диалогът между партиите трябва да се води без лични нападки. "Винаги съм смятала, че трябва да има мостове и ще кажа, че нашата коалиция е именно такъв пример за консенсус", подчерта тя.

"Ако включим и 45-ия парламент, ще установим, че сме си губили времето 6 месеца. Не беше добре служебният кабинет да внася актуализация на държавен бюджет и не беше добре един разкъсан парламент да приема дългосрочни решения", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков

Смисълът на Конституцията е да се състави правителство, а партиите на промяната не искат да си изцапат ръцете с работа, смята той.

"На никого няма да му е лесно, само че да управляваш означава да си запретнеш ръкавите и да се хванеш за работа, а не да се правиш на опозиционен лидер. Хората са гласували за тези три партии на промяната с идеята да съставят ново правителство", настоя депутатът.

Вижте повече подробности във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК