България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивал за настолни игри ще радва столичани през уикенда

Петър Хераков разказа за турнира и за своята настолна игра "Да оцелееш като родител (без да полудееш)"

05.08.2021 | 09:50 Редактор: Здравко Черкезов

Първият по рода си фестивал за настолни игри "Sofia Board Game Weekend" отново ще радва своите любители в столицата. Турнирът включва близо 50 игри.

"Фестивалът ще се проведе на пространството, което заема "Sofia Summer Fest". Преди техните вечерни събития е нашето, от 11 ч. (събота) до 19 ч. (неделя). Любопитното е, че в събота веднага след нас има детски мюзикъл, което означава, че хората с деца могат да съчетаят един куп разнообразни занимания", посочи авторът на редица настолни игри Петър Хераков в студиото на "България сутрин".

Негова е настолната игра "Да оцелееш като родител (без да полудееш)". 

"Тази игра е вдъхновена от най-малкото ми дете. Една сутрин, докато я хранех, ми хрумна, че това всъщност може да се направи като игра, защото нещата, през които минаваш, са точно забавни, луди и различни. И го направихме една година след това", сподели Хераков.

Има интерес към настолните игри, защото "колкото повече хората се занимават с различни по големина екрани, толкова в един момент си казват - стига толкова, имам нужда от почивка".

"В направата на фестивала пробвахме онлайн варианти, но това не е същото. Когато играеш с хора, е съвсем различно усещането. Когато го правите пред екрана, сте сам", отбеляза създателят на настолни игри.

Всяка настолна игра учи играчите на тактика, стратегия, показва истинската страна на хората. Защото "когато играеш, ти преставаш да се преструваш толкова много, колкото в реалния живот", стана ясно от думите на Хераков.

"Настолните игри със сигурност биха могли да помогнат и на политиците. Освен това може да им помогне и в публичното общуване, защото играейки, ти свикваш, че има неочаквани обрати. Има игри със социална тематика, в които с удоволствие бихте забили нож в гърба. И се научаваш, че невинаги първосигналните реакции са най-важното нещо. Да не говорим, че има кооперативни игри, където трябва да победите заедно, което е също много важно в политиката", изтъкна Хераков пред Bulgaria ON AIR.

Неофициално фестивалът ще продължи и след неделя, като си има отредено място в "Sofia Summer Fest".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК