България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Творци от чужбина идват за Шестия симпозиум по живопис и скулптура в Самоков

Организаторът и художник Радостина Доганова с подробности в "България сутрин"

05.08.2021 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

Международен симпозиум по живопис и скулптура се провежда за шеста поредна година в Самоков. В продължение на 6 дни артисти от страната и чужбина ще творят в подножието на Рила.

"Само миналата година не сме го организирали. Това начинание започна през 2015 г., тогава поканихме първите артисти. Тази година сме се организирали около цифрата 6 - шести симпозиум, шестима художници, шест дни творят", посочи организаторът на събитието и художник Радостина Доганова в "България сутрин". 

"Това е творческа среща. Обикновено колегите пристигат с предварително подготвена идея, не е задължително тя да е свързана с пейзажа. Целта е да се направят различни форми на съвременното изкуство и същевременно да бъдат свързани със самия град и ситуацията", поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Една от амбициите на организаторите е да интегрират самоковци в творческия процес. За целта са организирани различни инициативи от самите художници.

"Хората имат нужда от енергия и общуване, взаимно се зареждаме с позитивна и творческа енергия", отбеляза Доганова и обясни за мотото на симпозиума - "Утре".

"От 2020 г. живеем в не много добро "днес". Май оцеляваме с мисълта за по-доброто "утре". Правим всичко с ясната мисъл да повлияе по-добре на утрешния ден", каза художникът.

Радостина Доганова живее в Братислава от 1996 г. Завършила е там и е останала да живее в Словакия. 

"Живея до Дунава, той свързва Братислава и България. Едновременно се чувствам и на двете места. На тема водата беше последната ми изложба, която открих през май - "Щастие". Имала съм щастието да правя това, в което вярвам, обичам тази работа", подчерта тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК