България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Апокалипсис в българския туризъм - идва ли краят на летния сезон?

Държавата да си влезе във функциите и да упражнява контрол, заяви Павлина Илиева от ОБТ

05.08.2021 | 09:08 Редактор: Здравко Черкезов

Бизнесът настоява за ясни правила и предвидимост при евентуално ново затваряне заради четвъртата вълна на коронавируса. Toва стана ясно след среща със служебния министър на туризма Стела Балтова.

Идва ли краят на летния сезон заради новите варианти и пред какви предизвикателства са изправени от туристическия бранш?

"Изминалата година беше апокалипсис за туристическия бранш в неговата цялост. Екскурзоводи, които не работят от година и половина; случаен превоз, който е към туристическия бранш; хотелиерите, които част от тях работят, но хотелите и туризмът не са само на морето; ресторантите с това отваряне-затваряне, туроператорите входящ туризъм, като чужденците спрямо тях са "червени" и "зелени"; туроператорите изходящ туризъм пък са абсолютно спрени и бяха забранени миналата година от март 2020 г. до 30 април 2021 г.. В този сектор нещата са катарзис", заяви председателят на обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Илиева в студиото на "България сутрин".

Илиева работи в изходящия туризъм, където обстановката е най-непредвидима: "Има опасност да сте си предплатили почивка, а в деня на тръгване може да се окаже, че държавата е "червена"; имате предплатен чартър, заявена отпуска отпреди месец, но има вероятност човек да си остане вкъщи, защото здравното министерство препоръчва". 

От бранша настояват за среща с Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма и със социалното министерство, защото "всички тези институции би следвало да вървят ръка за ръка" и да решават съвместно проблемите на българския туризъм. 

"Държавата да си влезе във функциите и да изпълнява контрол. Не трябва да е сезонен контролът, а да бъде единен. Настояваме за единно контролно звено, което да изпълнява тези функции", посочи Илиева пред Bulgaria ON AIR.

На 9 август, понеделник, България влиза в "оранжевата зона". Според председателя на "Бъдеще за туризма", това ще е краят на летния туристически сезон у нас.

"Работим в последната минута, защото нямаме предвидимост. Всяка заповед излиза в понеделник с влизане в действие в сряда, което означава, че имаме чисто два дни предвидимост. Ние почти ще спрем работа, ще намалее обемът на работа както за излизане, така и за влизане. Ние ставаме "оранжева" държава и съответно другите държави ни гледат като опасна", коментира Илиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Какъв апокалипсис? По морето всички, които се върнат казват, че е адска тъпканица! Сигнализирай за неуместен коментар