България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Световноизвестният режисьор Карло Бозо с разказ за любовта и властта в театъра

"Идеята е, че с театъра ще променим обществото", сподели драматургът

04.08.2021 | 09:24 Редактор: Жаклина Иванова

Световноизвестният режисьор и актьор Карло Бозо представя у нас спектакъла "Отело"- трагикомедията "Дел Арте". Той е специален гост на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионет".

"Може би гърците ни свързват. Те са оставили любовта към театъра. А това е нещо универсално, също както историята", сподели режисьорът Карло Бозо в студиото на "България сутрин".

Относно това как българската аудитория разбира спектаклите му, той каза, че причината е, че темите са универсални.

"Когато става дума за теми като любов, власт, тогава това е толкова универсално, че става разбираемо за всички", обясни световноизвестният актьор.

Бозо разказа, че са взели темите на "Отело" и са ги направили още по-достъпни за публиката. По думите му след вчерашната премиера публиката е била доволна - всички са станали на крака, дори е имало деца, които са участвали с жестове в спектакъла.

"Това е едно произведение, което говори за всичко - за властта, любовта, расизма. За този свят, който е пълен с ревност, клевета. Творбата разкрива пороците на обществото, но ние променихме финала и всичко свършва добре - всички, които са умрели, се връщат от отвъдното, за да празнуват заедно. Това е идеята на спектакъла", обясни световноизвестният режисьор и актьор пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че са обогатили трагедията с много песни, моменти с пантомима, кукли, маски и сценичен бой.

А организаторът на фестивала Мариета Ангелова сподели как е тръгнала идеята за него след запознанството ѝ с Карло Бозо. Фестивалът се е провеждал и миналата година, но само с български театри.

Карло Бозо успява успешно да съчетае ролите на режисьор, педагог, актьор и драматург.

"Всичко трябва да направим в живота. Това е идеята, че с театъра ние ще променим обществото", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК