България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Айнщайн е с 2 приноса, Николов си е писал 9-10! Управлявал е само жена си и 9 души

"Ще има правителството сега, февруари-март очаквам предсрочни избори", каза проф. Петко Тодоров

04.08.2021 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

От "Има такъв народ" представиха втория си проектокабинет и заявиха, че няма да има повече промени в състава на евентуалния бъдещ Министерски съвет. Номинираният за премиер Пламен Николов пък вчера показваше дипломи пред журналистите.

"Поглеждайки приносите, които Пламен Николов си е приложил към дисертацията, се засмях. Понеже са 9-10 приноса. Айнщайн има два приноса в неговата дисертация. Не е много здравословно с такова самочувствие да влезеш в трудната работа, която предстои - страната ни е в криза, а засилване на кризата предстои", коментира журналистът проф. Петко Тодоров в "България сутрин". 

"В правителството влизат хора, които не са влизали не само в министерски кабинети. Министърът на енергетиката не е виждал електроцентрала и реактор, как ще опознае системата?! Най-познатия човек е Гроздан Караджов, поне знае за какво става дума. Не може в Министерството на образованието да отиде госпожица, която май е вирусолог. Министърът на културата никога не се е занимавал с управленска работа", възмущава се проф. Тодоров.

По думите му в служебния кабинет поне са поставени министри, които познават системата.

"Ще има правителството сега, февруари-март очаквам да има предсрочни избори. С министър-председател, който досега е ръководил жена си и 9 души в една фирма... И карането на колело е умение, което трябва да се учи, камо ли управлението на системи. Ще има труден период не само за министрите, но и в България. До този момент ДПС не е казало позицията си, а може да реши проблема с правителството като не влезе в зала. БСП твърдо ще подкрепи, защото това е спасителен пояс за Нинова", обясни журналистът.

Според него ДПС ще поставя условия и ще извива ръце, за да запази позиции в изпълнителната власт. 

Проф. Тодоров допусна, че част от министрите в служебния кабинет може да създадат нова партия, която на следващи избори да получи решаващо място в управлението на страната. Много добро попадение има с някои министри, убеден е той. 

Влогърът Цвети Стратиева - Флора посочи пред Bulgaria ON AIR, че за широката общественост обявените имена за министри не са познати. 

"ИТН се поставиха в хипотеза, в която независимо от състава на проектокабинета, щяха да бъдат разкостени от обществото, поради маниера на комуникираме. Не използваха на 100% потенциала, който имаха като протестен вот. Очакванията на обществото не бяха кой знае колко завишени към тях. Сега хората разкъсват от критики и двамата кандидати за министър-председател. Ако маниерът на комуникация с медиите и обществеността беше по-различен, хората щяха да са доста по-приемствени към нови лица", смята тя. 

Стратиева добави, че ДПС от 30 години насам е фактор, няма да е по-различно и в тази ситуация. А игри с кворума в парламента били напълно възможни. 

"Не съм убедена, че партиите са толкова наивни, за да разчитат, че такава стратегия би сработила за повече от 2-3 месеца. При толкова разностранни интереси и коалиции в самите коалиции, не би трябвало да заложат на нещо такова", коментира Флора.

Тя е на мнение, че е все по-вероятно да се върви към сценарий "нови избори". Струва ми се отбиване на номер цялото това представяне на министри, отбеляза още Стратиева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години