България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сборник събира на едно място откровенията на най-известните ни актьори

Подробности от Катерина Ламбринова и Румен Борисов

02.08.2021 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

"Съюзът на българските филмови дейци" издаде сборник с актьорски откровения, посветен на 75-годишния юбилей на списание "Кино". Не са малко книгите, посветени на български актьори от различни генерации, но те никога няма да бъдат достатъчно, за да се отрази в пълна светлина талантът и достойнството на тези отдадени на професията си творци, които публиката толкова много обича.

"Не мога да имам любим текст, защото всички показват различни характери, личности, които са с различна биография и различен житейски професионален път. Те всичките са безкрайно интересни, задълбочени, искрени и наистина откровени. Успели сме да постигнем една автентичност, откровеност и с тяхната отдаденост, с която се включиха в тази задача, постигнахме нещо, което не мисля, че тези актьори в други интервюта са давали", каза кинокритикът Катерина Ламбринова в студиото на "България сутрин".

Писателят Румен Борисов подчерта, че това, което ги обединява, е огромният талант на българските актьори и актриси.

"Този сборник е готвен поне 5 години. Изключително внимателно, това не са интервюта, които актьорите дават, ако въобще дават за жълти списания. Човек да прочете дори само едно интервю - ще може да срещне с този актьор, който е наблюдавал в театъра или в киното. Портретът интервю се различава от интервюто. Не би трябвало човек да си каже: "Да, нали съм го гледал в някой филм. Знам, че има някоя награда". Те не са просто филмови или телевизионни актьори", допълни той.

И поясни, че интервютата обхващат въпроси, които са свързани с техните постановки.

"Голяма част от тях режисират, пишат. Това е палитра от творци, събрани в една книга с актьори. Със сигурност има невключени актьори", каза още Румен Борисов.

Ламбринова сподели, че това е една дългогодишна мечта на главния редактор на списание "Кино" - Людмила Дякова.

"Текстовете стъпват на една дългогодишна рубрика, която списание "Кино" разработваше. Беше трудно да се направи тази селекция, трябваше да се намери логика. Има безкрайно много талантливи актьори, които не са вътре. Но си пожелаваме да има следващ сборник. Тук са актьорите от средното поколение, които са активни и имат роли", подчерта тя.

Според писателя талантът няма образ и той може да избухне на най-неочаквани места.

"Не говорим за творци, които се превъплъщават в някакви роли, а говорим за хора, които са изключително мили и добри. Няма актьор, който да е зъл гений като човек. Те носят доброта в себе си. Трябва да е добър човек, за да е добър актьор", категоричен е Борисов.

А по думите му все повече хора гледат българско кино. Според Ламбринова в България има доста талантливи актьори, които нямат шанс за изява.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК