България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Популистът Трифонов разделя политиците от суверена и създава напрежение

Коментар на Теодора Йовчева и Атанас Радев в студиото на "България сутрин"

02.08.2021 | 09:08 Редактор: Юлия Христова

Кандидатурата на Пламен Николов за премиер с мандата на "Има такъв народ" предизвика много противоречиви реакции от страна на останалите партии, които се оказаха изненадани от тази номинация. Какви са възможните сценарии за формирането на кабинet, ще получи ли партията на Слави Трифонов подкрепа и защо бавят обявяването на имената на министрите?

"И Бойко Борисов, и Слави Трифонов са класически популистки играчи. Трифонов разделя политическата класа от суверена и създава напрежение и само той е изразител на настроения. Има една интересна разлика между Борисов и Слави - той избра да не е кандидат за премиер и така излезе от институциите. Няма правило, че лидерът на най-голямата партия трябва да е премиер", каза за "България сутрин" политологът Теодора Йовчева.  

По думите ѝ това, че беше представен само премиер, а не кабинет, е крачка към това да се остане на масата на преговорите.

"За промяна на позицията може многократно да се говори, когато става дума за ИТН. Подминава се фактът, че Пламен Николов е член на ИТН. Говорим за концентриране на отговорността в ИТН", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

"Дори да има трети избори, няма да има голяма разлика със сега. Бихме загубили повече време", подчерта Теодора Йовчева. 

"До момента бяхме в метафората политически театър, но вече е време за импровизация на политическо шоу. В момента ставаме свидетели на висш политически гений. Това, което виждаме от ИТН не е сериозно поведение към политиката", каза политологът Атанас Радев.

Според него ИТН представят решенията си и на базата на Facebook клипове

"Това присъствие в социалните мрежи неглижира ролята на медиите. Ставаме свидетели на добре режисиран политически театър", смята Радев. 

"Информацията за представения в петък Пламен Николов не ни носи данни за неговите политически възгледи. Партиите избягаха от реториката за надпартийна коалиция. Парламентът си функционира сравнително спокойно. Президентските избори съдържат в себе си този елемент на мажоритарен вот", допълни събеседникът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
хахах :Д "висш политически гений" :Д Да, да, сигурно :Д Сигнализирай за неуместен коментар