България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо политиците ни не могат да водят преговори и основната цел е изчегъртване?

Коментар на политолога Георги Киряков и психолога Росен Йорданов

30.07.2021 | 09:45 Редактор: Десислава Атанасова

Разрив в отношенията между "Има такъв народ" и "Демократична България". Преговорите за стабилно правителство забуксуваха. Умеят ли нашите политици да водят преговори и какви подходи използват?

От началото на преговорите се тръгна конфронтационно с предлагането на кабинет, който не беше консултиран с никого - без критерии, без политики как ще се управлява страната. Това заяви в "България сутрин" политологът Георги Киряков

"Грешката - малък залък лапни, голяма дума не казвай. Краткият отговор дали могат да водят преговори е - "Не". Ние имаме тези, които стоят изложени пред публиката, има т. нар.  експерти, и бих се замислил каква е експертизата на тези хора. Като им видиш CV-тата, бих се замислил какви експерти са и кой стои отзад, кой взима решенията. И така тревогите на хората се надигат. Всичко това прави този процес проблемен. То е страшно незряло. Не се прави така. Това е една хлапашка заявка: "няма да спазвам правилата". Аз подозирам, че те няма да излязат от това. Не вярвам, че ще се откажат да бъдат несистемен играч", категоричен е психологът Росен Йорданов. 

Гостите в "България сутрин" коментираха и точките на пресичане на ИТН с другите политически партии.

"Допирните точки за политики са едната част от уравнението, а другата - парламентарните механизми, а е ясно, че 65 депутати не стигат за абсолютно мнозинство. Тук става въпрос за конституционно определен избор на МС. Минимум 121 трябва да има, за да се гласува правителство. След като казват, че ДПС и ГЕРБ не са подходящи, трябва да се обърнат към други", смята политологът. 

Според Росен Йорданов прогнозата е песимистична. 

"Колкото и да не ми се иска да го казвам, по-скоро съм песимист. Тази мрачна прогноза съм я казал още миналата година. Не може да бъде цел в съвременна България да изчегъртваш нещо. Нямам как. Ние не можем да надграждаме, нямаме приемственост. Появява се някой с комплекси и решава, че всичко започва от него. Исторически ние има много примери как се проваляме", посочи психологът. 

А Киряков даде пример с Германия.

"В Германия над 700 страници коалиционно споразумение.  А при нас - извиват се ръце, по-скоро е песимистична ситуацията, в задънена улица сме и вероятността да се стигне до нови избори е много по-голяма след вчерашните събития", заяви политологът.

Росен Йорданов подчерта, че преговорите са умение и технология - материя, която трябва да се познава. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК