България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ИТН: Христо Иванов стопира идеята за стабилен кабинет, нямаме общо с ДПС

Не сме затворили изцяло вратата, топката е в полето на ДБ, заяви Станислав Балабанов

30.07.2021 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че с действията си "Демократична България" (ДБ) може да спре промените и да доведе страната до нови избори. Защо се стигна до нови конфронтации след декларацията на Христо Иванов?

"Всички останахме изненадани от хода на ДБ и декларацията, която изчете Христо Иванов. Това беше шок за повечето колеги в пленарната зала, имаше много учудени погледи и в ДБ. Наведе ни на мисълта, че това е самоинициатива от негова страна", заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че в последните дни са се провели конструктивни разговори. 

"И Христо Иванов, и Мая Манолова излизаха пред колегите журналисти и казваха, че гледаме в една посока. Изведнъж нещо се промени. Само може да гадаем какво се крие зад тази декларация. Целта на тези партии беше да се обединят срещу общото зло, което ни управляваше в последните 12 години - ГЕРБ", каза още Балабанов.

По думите му Христо Иванов с тези декларации стопира идеята за стабилна подкрепа на кабинета

"Вярвахме, че зад гърба ни, с цел промяна, ще застанат хората от ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Това беше крачка назад. Преговорите не се провалят, не сме затворили изцяло тази врата, но топката е в тяхното поле. Те застрашиха тези проговори. Нямаха идеи за постове, не искаха, не предлагаха имена, работихме само по политики", увери Балабанов пред Bulgaria ON AIR.

И призна, че всички в ИТН са били приятно изненадани от публичния образ на Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. Нормално било да им предложат да участват в бъдещия кабинет. 

"Битката на Василев е да спре мръсните пари. Идеята ни беше да му предложим пост на вицепремиер и да отговаря за евросредствата. Той отказа и искаше само да бъде финансов министър. Решихме да проверим защо толкова се концентрира върху този пост. Показахме неща, които не са тайна. Казват, че зад нас била дългата ръка на ДПС. Г-н Василев трябваше да признае, че зад неговата личност се крие дългата ръка на британския съд. Заяви, че е спечелил делата си, но там има извънсъдебни договорки", поясни Балабанов.

Колегата му Тошко Йорданов вчера заяви в Народното събрание, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потрива доволно ръце.

"Прекрасна сеирджийска обстановка. Стоят, смеят се, пляскат и виждат, че отборът, който трябва да върви срещу тях, се кара помежду си. Идеята не беше да вървим един срещу друг. Този подход изненадващо дойде от ДБ", настоя Балабанов. 

"Нямаме нищо общо с ДПС. На срещата с ДПС казахме, че нито искаме подкрепа от тяхна страна, нито министри, нито влияние. Йордан Цонев каза същото - нито ще подкрепят кабинет на ИТН, нито имат договорки с нас", категоричен бе депутатът от ИТН.

Той отбеляза, че е оптимист за развитието на ситуацията, но за целта партиите на промяната трябва да се обединят.

"Честта и моралът са много над обикновен подпис на лист хартия. Ако имахме подпис и Христо Иванов беше излязъл с такава декларация, българите имат мъдри мисли какво се случва с този подпис след нещо такова. Много по-важна е тежката дума, отколкото фиктивен подпис. Народа го интересува да започнем да вършим работа, ние сме инструмент в неговите ръце", заяви Балабанов.

"Те (ДБ - бел. ред.) са хората, които да кажат дали ще продължат тези преговори. Не се притесняваме от следващи избори, това е демократичният принцип на държава от ЕС", каза за финал народният представител от ИТН.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
блякс
преди 2 години
Най мразя като започнат да се замерят с кал и нищо конструктивно не се случва. Всички са обвързани и зависими, не вярвам някой а вярва, че имаме "чисти" политици или партии. Сигнализирай за неуместен коментар