България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ресторантьор: Всеки, който заговори за затваряне, ще бъде третиран като терорист

Това е абсолютна смърт на бранша, настоя Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията

30.07.2021 | 08:45 Редактор: Елеонора Танева

Собствениците на заведения и ресторанти готвят протести при ново затваряне на обектите им. Те се обявяват и против въвеждането на задължителната ваксинация за персонала и за клиентите им. 

"Не може да сатанизираш една група хора и да фаворитизираш друга група", категоричен беше Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България. 

Той обяви в студиото на "България сутрин", че е проведена вътрешна анкета сред служителите. Тя е показала, че 38% са ваксинирани, 14% от запитаните са заявили, че няма да се ваксинират, а 48% са прекарали болестта, но едва 8% от заболелите са били официално регистрирани. Другите са се самодиагностицирали с бърз тест. 

"В нашите заведения трябваше да имаме план за тероризма и ние приехме общ план. От тук нататък, всеки, който заговори за затваряне, ще бъде третиран като терорист. Не може да се затварят заведения при условие, че имаме ниска заболеваемост и има ваксина - това е въпрос на избор", заяви Зумпалов пред Bulgaria ON AIR.

По негови данни 23 000 фирми са в ужасяващо състояние, а мерките за подкрепа определи като "смешни". 

"30% от заведенията не са отворили или предвиждат затваряне. Работи се на ръба на оцеляването. Не може подкрепата за бизнеса да е 20% от оборота, които да се дават два месеца. Ще се борим никой да не спомената думата "затваряне" - това е абсолютна смърт на бранша", обяви Евгени Зумпалов.  

Той подчерта, че в заведенията работят около 300 000 човека, но непряко има ангажирани около 500 000 души - като изпълнители, охранители, озвучители. 

"В нощните заведения процъфтява българската култура. Изпълнителите се срещат с публика в нощните заведения. Любо Киров например, прави един концерт тази година, другите му срещи с публиката са в заведенията", подчерта Зумпалов.

Той беше категоричен, че протестите на бранша този път ще бъдат по-категорични, защото при предишните не са били чути.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК