България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Чалгарите избраха Слави, ИТН не е партия, готви се мръсен пазарлък

Коментар на Валерия Велева и Петьо Блъсков в "България сутрин"

29.07.2021 | 09:39 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният премиер Стефан Янев призова политическите партии в 46-ото Народно събрание да съставят коалиция. По думите му коалицията е инструментът, който дава основа за формиране на ясни правила, ясно взимане на решения и ясно носене на отговорност.

Какво правителство ни очаква на фона на позицията на "Има такъв народ" (ИТН), които заявиха, че нямат намерение да правят коалиция, а смятат да управляват с плаващо мнозинство и въз основа на ясни приоритети? 

"Все още формулата на властта не е ясна. Въпреки че ИТН отказват да подпишат коалиционно споразумение, аз смятам, че те няма как да избягат от тази ситуация. Управление с 65 депутати е малцинство на малцинството - няма как да се случи без да има споразумение и да е написано черно на бяло", посочи главният редактор на "Епицентър.БГ" Валерия Велева в студиото на "България сутрин".

"Няма как да направите формула при отсъствието на числа. В тази жалка политическа картина, която разглеждаме в продължение на 3-4 месеца, няма числа. Числа означават политически доктрини и програми, а сега слушаме глупости на търкалета. Има мусака на приказки и да не говоря за абсолютната перверзия, наречена ИТН. Формулата ще бъде една изнасилена ситуация, само и само да се направи кабинет", заяви от своя страна главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Според него целият хаос около съставянето на правителство произтича именно от факта, че нито една от протестните формации няма политическа физиономия.

"Трифонов няма да поеме отговорност като премиер, ама кой ще поеме отговорност?! Как ще се управлява? С диригентство ли, по телефона ли, или със SMS? По Facebook ще се управляваме, така ли?! Нещата са адски сериозни, въпреки това се бие един спукан от едната страна тъпан. На всичкото отгоре президентът и служебният премиер дават препоръки", коментира Блъсков. 

Велева е на мнение, че активните усилия на президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев по съставяне на редовен кабинет се дължат на тежката задача пред следващото правителство да изпълни Плана за възстановяване.

"В този План е включено и затваряне на "Марици"-те, което ще предизвика социална бомба. Хиляди ще загубят работните си места и затова президентът и премиерът бързат да се се състави редовно правителство, което да поеме отговорност. А не това да бъде отговорността на Радев, на когото в момента му предстои битка за нов президентски мандат", изтъкна главният редактор на "Епицентър.БГ".

По думите ѝ новото правителство ще се накичи с формулата и наименованието "правителството на Радев" и всички негативи спрямо тези министри ще се пренасят и върху президента.

"Удивен съм от задълбочеността, с които се анализират едни работи, които всъщност ги няма. Много по-прости са нещата, става дума за пазарлък. На хоризонта са едни 20 млрд. евро. Става дума за мрачен пазарлък и кой ще ги мести тези 20 млрд. евро", настоя Блъсков.

Журналистът нападна остро ИТН, като обвини партията в липса на политическа физиономия.

"Не са политическа сила, те са избрани от група хора, които половината от тях не знаят какво е било, защото са минали 30 години. Те гледат Слави по телевизора как се будалка с властниците, това е много вкусно за публиката. Мислят си, че "той както ги реже от телевизора, сега ще ги нареже пак". Не може да стане, политиката е съвършено друга игра. А другата половина са чалгаджиите, които без "Радка пиратка" не могат да живеят", коментира още Блъсков.

"Тези хора го избраха да накаже цялата политическа класа, понеже той им дава този тип чалга култура, с която храни вътрешните им потребности. Това не можем да кажем, че е политическа сила, това не е партия. Ако изобщо стане партия, тя тепърва ще минава през политическото стъргало", допълни Велева.

Тя е категорична, че първите действия на Слави Трифонов не са политически действия: "Фактът, че излизаш на втория ден, не си получил мандат, от една кабеларка казваш "сега ще ви прочета състава на кабинета"... Това е просто абсурдно и се видя, че техният първи акт е политическа катастрофа".

Двамата журналисти се съгласиха, че зад "Слави Трифонов и неговите момчета" стои външна сила, която "едва ли е от Изтока".

"Имам усещането, че сме като опитни зайчета. Спускат ни модели, а ние продължаваме да не си взимаме поука, нито опит, и отново влизаме в същите си грешки", сподели Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Йолист Чакалов
преди 2 години
Шайката на Радев цели да сформира някакъв *СБИРИТОК* от мошеници,крадци и лъжци за правителство,защото Тях ги интересуват парите от Европрограмата за подпомагане!.....Хайдутите на червената мафия се готвят да крадат и убиват! Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 0
Деливерски
преди 2 години
Какво виждам на снимката?Физиономии които излъчват мерзост,идиотска завист,все "добродетели",които отвращават публиката,щом зърне тези сурати.Бат Петьо е ясен на читателите,както метресите на Митю Пищова.Мадам В,преди години си занесе телесата в далечен Делиорман,с. Дръндар,за да направи интервю с майката на Ах. Доган.Уважаеми ,по-вече от двадесет години, Сл. Трифонов дава хляб на стотици хиляди българи.Къде сте вие,къде е той?***,черна завист ви тресе,че Боко падна от сцената! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Политик не е щатна длъжност все пак! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
големи разсъждения за нероден Петърчо Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Хората искат промяна! Хората искат като са избрали някой той да поеме отговорност и да си върши работата! Защото политиците не са там да си пробутват програмите, далаверите и какво ри не! Там са за развитието на държавата! Там са за управляване и ръководене на хората по най-добрия начин! Затова не ни пука за партиите - ИСКАМЕ РАЗВИТИЕ! Сигнализирай за неуместен коментар