България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Безкрайни тренировки, лишения и травми - Йорданка Благоева за пътя към олимпийската слава

"Когато се отказах, връчих фланелката си на Стефка Костадинова и не сгреших", сподели олимпийската медалистка

29.07.2021 | 09:30 Редактор: Жаклина Иванова

Целият свят е насочил поглед към Олимпийските игри в Токио. Как се печелят медали и какъв е пътят, който един спортист трябва да извърви до големите успехи?

"За първия си олимпийски медал бях тренирала 12 години. Първата ми Олимпиада беше в Мексико. Тогава нямахме тази яснота в България за климатизацията. Всъщност, много от нашите спортисти не успяхме там, защото не се приспособихме към условията. Твърдо бях решила да се откажа", сподели олимпийската медалистка от Игрите в Мюнхен и Монреал Йорданка Благоева.

В студиото на "България сутрин" легендарната лекоатлетка разказа как на Олимпиадата в Мюнхен е спечелила сребърен медал, а след това и как е поставила световен рекорд във високия сок - 194 см.

"Наградите са важни за нас - тези, които сме ги завоювали, но са и важен стимул за младите хора - да знаят, че ще имат някакво облагородяване след като приключат кариерата си", каза още Благоева.

Преминала през 4 Олимпиади, българската спортистка е категорична, че всичко е свързано с много труд, лишения и травми.

"Днес живеем в друго време, светът се глобализира. Младите хора имат много повече възможности", посочи Благоева. И добави, че вярва в младите хора и в това, че България винаги ще има своите шампиони.

"Ние сме племе с висок дух. Когато се отказах, връчих фланелката си на Стефка Костадинова - оказа се, че не съм сгрешила", каза още Благоева пред Bulgaria ON AIR.

Тя изрази притеснение, че често гледат с пренебрежението на спортистите.

"За да станеш голям спортист и да постигнеш тези успехи, много важни са психиката, физическата подготовка и интелектът. Това са три качества, които са изключително значими. Трябва да можеш в стресова ситуация да мобилизираш всички тях", изтъкна именитата ни състезателка във високия скок.

Благоева отбеляза, че цялостната подготовка на състезателите е била нарушена заради Ковид-19, а промяната със ситуацията е довела до много кризи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК