България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задължителна ваксинация е допустима, принудителното ваксиниране - не

"Би представлявало тежко нарушаване на неприкосновеността на личността", категоричен е доц. Христев

28.07.2021 | 09:59 Редактор: Десислава Атанасова

Масово недоволство заради задължителна ваксинация в определени сектори по света. До какво ще доведе това и трябва ли и у нас да се въведе задължителната ваксинация?

Това е едновременно прост и много сложен въпрос. Съществува практика да се прилага задължителна ваксина за определени заболявания. Няма обща уредба за прилагане на здравето като задължителна ваксинация. Това заяви в "България сутрин" преподавателят по европейско право доц. д-р Христо Христев.

Той разказва за подобен случай в съдебната практика в Чехия. 

"Има много прясна обща съдебна практика за Европейския съд за правата на човека за задължителна ваксина, в частност случаи в Чешката република. Това, което е определящо в решението, е, че ваксинацията се прилага при случаи, когато е опасно за здравето на лицата. Тогава ваксинацията е право на избор, но отказът да бъде приложена ваксина води до определени санкции", обясни доц. Христев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно глобите, той уточни, че размерът им трябва да бъдем в разумни граници, спрямо административните санкции на държавата. 

"Разгледаният случай за размера на глобата е в разумни граници. Друга предвидена мярка -  ограничаване възможността децата да бъдат записани в детска градина. Тази мярка е пропорционална. Началното образование е задължително. Въвеждането на задължителна ваксинация е допустимо, въпросът е с какви мерки ще бъде скрепено нарушаването. Принудителното ваксиниране не е възможно, би представлявало тежко нарушаване на неприкосновеността на личността", категоричен е доц. Христев. 

Ставаме свидетели на идеи и ограничителни мерки, но за много от тях съществуват съмнения като основни права, смята преподавателят по европейско право. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Когато вие подписвате информираното съгласие, това веднага предполага, че вие се съгласявате върху вас да бъде приложен медикамент, който не е минал през всички стандартни процедури.Затова и няма как ваксинацията да бъде задължителна! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Мислете
преди 2 години
Заигравате се много със свободите на човека. Човек болен в болница с риск за живота няма една основна свобода и тя е да бъде здрав. А риска основната му свобода да бъде жив е реално под въпрос. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
ваксиниран
преди 2 години
Ако производителите поемат отговорност за тежките странични ефекти от ваксините, вместо да принуждават гражданите сами да носят тази отговорност, съм съгласен със задължително ваксиниране. Ваксините са одобрени за "спешна употреба". Те не са достатъчно изучени, не се знае как влияят дългосрочно на организма, нито дори за какъв период и с каква ефективност предпазват от заразяване. При това положение, задължителна ваксинация е като задължението евреите да носят жълти звезди през фашизма. Сигнализирай за неуместен коментар