България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Партиите предлагат социални политики без експертиза и изчисления

Коментар на Михаил Кръстев и Стоян Панчев в "България сутрин"

28.07.2021 | 09:36 Редактор: Тодор Петров

По-сериозна финансова подкрепа при раждане на второ и трето дете, и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са част от социалните законопроекти на "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП.

"Партиите се надпреварват в социалните политики. Големи обещания се дадоха. Липсва експертният анализ по отношение на изчисляването каква тежест ще имат социалните политики върху българския бюджет. Действа се пожелателно, няма точен разрез как ще натежат на фиска предложенията, която всяка партия би желала да осъществи. Когато се раздава толкова много пари, няма как да няма положителен електорален ефект", заяви в "България сутрин" Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политик.

Той коментира и предложената актуализация на бюджета. По думите му партиите предлагат законопроекти за стотици милиони с мотиви от по една страница, без никакво изчисление за тежестта на фиска. 

"Дори в изчисленията на Министерството на финансите прозира липса на необходимата експертиза. Заложени са по-високи приходи в бюджета през 2021 г., съответно е заложен негативен сценарий на нова вълна от коронавирус и влошаване на икономическата ситуация в страната. Двете неща не кореспондират. Има много голям проблем при бюджетирането в България", каза още Кръстев.

Той е на мнение, че без проблем минималната пенсия би могла да бъде преизчислена. По-големият проблем били други предложения, като това за въвеждането на необлагаем минимум. 

"Очевидно ще се стигне до компромис за необлагаемия минимум. С него БСП препоръчва въвеждането на подоходно облагане, което е отпадане на плоския данък. Не трябва да променяме стабилната данъчна система. Същото важи за увеличението на майчинските, предложено от "Изправи се БГ! Ние идваме". Там имаме заложени огромни пари - стотици милиони тежест върху бюджета, които не са разписани. Математика категорично не излиза. Става въпрос за занокопроект, който ще натовари бюджета с близо половин милиард лева", обясни икономистът.

Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика се съгласи, че е естествено партиите да търсят електорален ефект. Той посочи, че допълнителният положителен ефект върху приходите от бюджета идва основно от ДДС, което е наложено върху горивата. 

"За тази година такова увеличение може да бъде вместено в бюджета. Въпросът е да се направи анализ, ако имаме спад в цените на горивата, как ще бъде финансирано през следващите години. Социалните придобивки и разходи трябва да бъдат изчислени в дългосрочен план как ще бъдат финансирани", коментира Панчев пред Bulgaria ON AIR

Той подчерта, че дългосрочните проблеми на някои сфери, като пенсионната, са твърде трудно решими в краткосрочен план. 

"Начинът, по който могат да бъдат решени, със сигурност няма да доведе до политически дивиденти. Когато разширяваме разходите за пенсионната система, но не осигуряваме приходи, накрая се оказва, че цялостната структурата е напълно задраскана", настоя Панчев. 

Икономистът алармира, че изтича квотата на ваучерите за храна и ако не се направи актуализация, до края на годината ще има работници, които ще останат без своите ваучери. 

"В програмата на "Има такъв народ" има много сериозна част от икономическите мерки, свързани с ваучери. Изненадва ме, че не вървим към система, в която основният плюс е свързан с намаляване на данъчното облагане", изтъкна Панчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК