България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергиен експерт: Освобождаването на ръководството на БЕХ е позитивна промяна

Донякъде холдингът е паразитна структура, каза Васко Начев

27.07.2021 | 09:21 Редактор: Юлия Христова

Неочаквано служебният кабинет освободи цялото ръководство на Българския енергиен холдинг - структурата, която управлява цялата държавна енергетика. Защо беше освободено цялото ръководство и какви са проблемите в енергетика?

По-скоро е позитивна смяната - спомняме си как в 12 без 5 беше назначено сегашното ръководство на Енергийния холдинг с идеята да се запазят позициите, които много време имаха управляващите до април. Трябва да вметнем, че една от причините да се отстрани цялото ръководство - те не изпълниха задачата, която им беше поставена - смяната, отстраняването на шефа на "Булгартрансгаз". Това е основен мотив, който провокира промяната. Това каза за "България сутрин" енергийният експерт Васко Начев. 

По думите му, ако си припомним - Николов също нямал сериозен опит, когато се е появил в енергийния бранш.

"Нищо не мога да кажа за сегашното ръководство, прочетох кратките им биографии, нямат сериозен бекграунд, но може би това е за добре. Да имаш опит не винаги е с положителен знак", допълни той. 

Според него винаги смятаме, че има теории на конспирациите, че чужди сили искат да управляват нещата у нас.

"Аз не смятам така, звучи ми повече от несериозно такова нещо. България е малък пазар, потребяваме малки количества и да си мислим, че има сили отвън, които искат да влияят - не бих се съгласил, че има подобен вариант", подчерта експертът.

Начев е на мнение, че донякъде БЕХ е паразитна структура.

"Има 7 дружества в холдинга, има много надвиснали облаци - знаете какво се случва в "Мариците". Тежка е ситуацията и трябва много внимателно да се подходи, за да не се случват още по-негативни неща", допълни още той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК