България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детската болница: Нужен е анализ и условия, които да задържат педиатрите у нас

Коментар по темата на Надежда Цекулова и доц. Боряна Аврамова

27.07.2021 | 09:09 Редактор: Юлия Христова

Министерството на здравеопазването окончателно се отказа от реконструкцията на изоставения строеж за детска болница. По-добър вариант ли решението да има изцяло нова детска болница?

Старият строеж е морално остарял, проeктиран преди повече от 50 г. Медицината и технологиите са едни от най-бързо развиващите се. Трябва да изградим болница, която да служи в следващите около 50 г. Когато се спазват правилата, нещата стават както трябва. Загубихме много ценно време. Tрябва анализ, направен от специалисти. Това каза за "България сутрин" анкохематологът доц. Боряна Аврамова.

Според нея нещата трябва да вървят в посока реформи в детскотo здравеопазване.

"Трябва да се запознаем с анализ, трябва да има реформи в кадрова политика, обучението на лекарите, финансирането, специализацията на лекарите. Трябва да бъдат създадени условия, които да задържат педиатрите ни да работят в България", подчерта тя.

Боряна Аврамова припомни и за проблема с липсата на медицински сестри.

"Оплитаме се в ненужни спорове, а трябва да са подчинени нещата на правилата. Трябва да бъдат включени специалисти от чужбина, които знаят как трябва да бъде направено всичко. Всички можем да изтърпим още 5-6 г., за да знаем, че ще получим една добра болница", подчерта още събеседничката. 

Опитваме да убедим МЗ, че това е единственото правилно решение. От самото обявяване на обществената поръчка е ясно, че тя има дефицити и за нас единственият полезен ход беше тази поръчка да не се реализира. През април 2020 беше подписан договор по нея. Това доведе до необходимостта да се прекрати договорът. Това обясни за Bulgaria ON AIR Надежда Цекулова от Национална гражданска инициатива "За истинска детска болница".

По думите ѝ е било нужно да се обясни защо единственото правилно решение е да се обяснят нуждите на една такава болница.

"Две години обясняваме, че тази конструкция стои под слънчевите лъчи, атмосферни условия. Тя е претърпяла необратими щети, има и експертиза, но като оставим това настрана, ние казваме, че ако не знаеш накъде си тръгнал, вероятно ще стигнеш някъде другаде. Накрая може да имаме хубава сграда с набутани в нея медицински звена, а не обратното", подчерта Цекулова.

Тя е на мнение, че трябва да се дадат отговори, базирани на анализ.

"Един от проблемите беше, че липсваше диалог - преди всичко с нас, в момента има разместване на пластовете. Изпълнителят изхождаше от позицията на силата. В момента явно е попаднал в ситуацията, в която ние бяхме две години. Непрекъснато се пропуска въпросът с гражданския контрол, болницата не е продукт на едно управление, тя се прави с публичен ресурс и е важно да има прозрачност", подчерта още Надежда Цекулова. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК