България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мика Зайкова от ИТН с майчински съвети към Божанков от БСП

Двамата депутати коментираха как трябва да изглежда следващият премиер на страната

22.07.2021 | 09:20 Редактор: Жаклина Иванова

Втори ден от началото на новия политически сезон у нас. В това Народно събрание има доста млади депутати, които за първи път влизат в парламента. Най-много са от "Има такъв народ".

"Има място за младите хора в политиката. Моето послание за тях е, че трябва да се отърсят от това клише, че политиката чака младите хора. Всъщност, политиката е враждебно място, трудна среда. Младият човек трябва да се настрои за сериозна битка, за да намери своето място и да се реализира", заяви депутатът от групата на БСП Явор Божанков пред Bulgaria ON AIR.

"Съвети не давам, но обичам да споделям. Живяла съм в доста бурно време. Максимата на това време беше "Който живее честно, не му е лесно". Надявам се тази максима да бъде забравена, защото когато говориш истината, хората те разбират, приемат те и ти е лесно", сподели депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова за Bulgaria ON AIR.

Относно това какъв трябва да бъде бъдещият премиер, тя коментира, че не трябва да бъде чисто политическо лице, а експерт.

"Премиерът не трябва да бъде чисто политическо лице, защото ще свърши малко работа. Той трябва да бъде експерт с много широки познания, за да бъде ефективен. Неговите министри не трябва да бъдат политически лица, а експерти. Във всяка парламентарна група имаме експерти във всяка област. Нека те, които знаят и могат, да заемат министерски места и всеки в своята област да даде най-доброто", призова депутатът от ИТН.

"Той трябва да бъде отрицание на предишния премиер. Тук трябва да сменим модела на управление", категоричен е Божанков.

Той сподели, че Зайкова е заредила всички с положителна енергия в НС и е дала един ценен съвет - да се усмихваме.

"Има една задача пред всички нас - да утвърдим парламентаризма, като започнем да вдигаме устойчиво качеството на законодателните актове, правилна оценка на дейностите, да ги обсъждаме сериозно, да се водим от съвестта си и да променим процедурите и да върнем доверието на българските граждани в институциите", посочи депутатът от групата на БСП.

Мика Зайкова подчерта, че младите хора имат една важна роля - да работят за България. И добави, че във всички програми на партиите има много неща, които са за хората.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК