България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Романът "Двойна следа" ни провокира да търсим истината в блатото от информация

Илия Троянов: Конфликтът на следващите 20-30 години е между Китай и САЩ

25.06.2021 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

Романът на писателя Илия Троянов - "Двойна следа", може да бъде определен като литературна сензация. Книгата е базирана на реални журналистически разследвания. Разказва се за журналист, който едновременно получава информация едновременно от руските и американските тайни служби.

"Използваме думи като "демокрация" и "свобода", които до голяма степен са изчерпани от смисъл. Глобалният капитализъм в голяма степен функционира днес като олигархия. Направи ми впечатление, че не се обърна достатъчно внимание на частта от биографията на Доналд Тръмп за това как е обвързан с олигарси. С него стана ясно, че олигархията напълно контролира властта", каза писателят в ефира на "България сутрин".

Той отбеляза, че едно от изказванията в романа е потвърдено от бивш агент на КГБ в пресата във Великобритания. По думите му става въпрос за игра между действителността и фикцията.

"Въпросът е защо един роман, който е плод на имагинацията, използва толкова много документален материал. В голяма степен това, което днес става в интернет и медиите, е измислено. В интернет потъваме в блато от несигурна информация. Всеки от нас донякъде създава фиктивни реалности. Струва ми се удачно един писател на романи да обърне картината и да създава романи, които са базирани върху документацията", обясни Троянов пред Bulgaria ON AIR.

"Дълги години се занимавах с архива на Държавна сигурност на България. В Чехия публикуваха материали за връзката на чешката Държавна сигурност с първата жена на Доналд Тръмп. Разчитаме такива информации по-точно от хора в Западна Европа или САЩ. Помислих си какво би станало, ако един журналист получи голямо количество информация и от руската тайна служба, и от американската", сподели още той.

И определи романа като провокация към всеки един от нас да стане по-внимателен гражданин и да търси повече яснота в това, което му се презентира като информация.

Книгата вече пожъна огромен успех в Германия, а авторът получава сериозна обратна връзка. 

"Конфликтът между Русия и САЩ не е главният конфликт. Конфликтът на следващите 20-30 години е между Китай и САЩ. Не знам доколко може да се избегне да доведе до война. Трябва да сме наясно, че този конфликт ще доведе до много сериозни конфронтации", подчерта Троянов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК