България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Донев: Няма затворени бизнеси, безработицата е под 5,5%, заетостта се увеличава

Мярката 60/40 ще бъде съобразена със сегашните условия в страната

25.06.2021 | 09:05 Редактор: Десислава Атанасова

Мярката 60/40 за бизнеса се удължава до края на юли месец. Заедно с нея продължава и помощта от 50 лв. за пенсионерите. Почти 1 млн. пенсионери няма да усетят 5-процентовото увеличение и до какви нива е стигнала безработицата вследствие на пандемията? 

Ако безработицата нараства, няма да има увеличение на пенсиите. Не може да се сложат на кантар двете неща и да кажем кое е по-важно. Тези добавки на пенсионерите стимулират потреблението и целият остатъчен доход отива към потреблението - това помага приходите в бюджета да нарастват. Правителството взе решение - ще бъдат осигурени добавки за пенсионерите и за юли месец. Преструктурират се разходи по централния бюджет. Това са разходи, от които държавата на този етап се лишава. Това заяви в "България сутрин" служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той увери, че служебното правителство ще продължи да търси източници на разходи, които да бъдат пренасочени като добавка за пенсионерите, а необходимата сума за тези добавки е 104 млн. лв. 

Министър Донев обърна внимание и на спекулацията, че около 1 млн. пенсионери няма да усетят 5% увеличение. 

"Малко се спекулира с това, че 900 000 няма да получат увеличение. Увеличението от 5% получават всички онези, които не са получили друго увеличение. Тези, които получават 300 лв., ще получат още 4,50 лв. Тези, които са ограничени от тавана, няма да получат увеличение", обясни министърът. 

Относно мярката 60/40, той увери, че се работи в посока преструктуриране на помощта.

"Една от мерките, които бяха насочени към подкрепа на заетостта, продължава и сега. Ние, в диалог с синдикалните партньори, говорим за нейното преструктуриране. Сега вече няма затворени бизнеси, безработицата е под 5,5%, заетостта се увелича. Мярката продължава, тъй като пандемичната обстановка е ограничена, но не е предотвратена, затова трябва да има подкрепа на заетостта. Още няколко месеца ще трябва да продължи. Това, което обсъждаме, е мярката да бъде съобразена със сегашните условия в страната. Държавата да подкрепи бизнесите, които имат спад с 30% - държавата да помогне с 50%, а с тези с по-голям спад от 40%, държавата да помага с 60%. Обсъждаме и разработването на нови мерки, които да са в подкрепа на бизнеса и работещите, ако има нова криза", заяви министър Донев в ефира на Bulgaria ON AIR .

Той обясни и къде ще бъдат насочени евросредствата от Плана за възстановяване. 

"Около 800 млн. ще бъдат за преквалификация за работа в нова дигитална среда и прехода към "зелена" икономика. За това да се повиши качеството на услугите на държавните структури. Вече се търсят работници и служители с други умения", подчерта той. 

Донев посочи, че следващият министър трябва да мисли и да се грижи за хората.

"Затова как да се запази заетостта и да се подпомага бизнеса, да се развива българската икономика", каза още служебният социален министър. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК