България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Градският начин на живот се отразява зле на репродуктивното здраве

"Хубаво е бебето да се ражда, когато двойката е в млада възраст", категоричен е д-р Йосиф Димитров

25.06.2021 | 08:17 Редактор: Здравко Черкезов

Според СЗО между 10 и 15% от двойките в глобален план имат проблеми със зачеването. У нас по неофициални данни над 140 хил. двойки имат затруднения. На какво се дължат проблемите с репродуктивното здраве и как стои въпросът със замразяването на яйцеклетки?

"Винаги са имали репродуктивни проблеми определен процент от хората, но причините са най-различни. Първо - начинът на живот. Градски жител - това е диагноза, а не определение. Смог, недостатък на витамин D, затлъстяването, диабет, стрес, ранното начало на половия живот, безразборните полови контакти, венерическите заболявания - всичко това се отразява на репродуктивното здраве", заяви акушер-гинекологът д-р Йосиф Димитров в студиото на "България сутрин".

И сподели, че немалко двойки се обръщат към него за помощ. 

"За съжаление, не можем на всички да помогнем, но на много успяваме", каза д-р Димитров, като подчерта, че не всички имат нужда от инвитро.

"Когато е нарушена функцията на яйчниците, те могат да бъдат стимулирани, за да отделят яйцеклетки. Обикновено това е така нареченият ендокринен стерилитет, за който сега има лекарства и много успешно се лекува. Това са хора, които нямат нужда от инвитро оплождане", категоричен е акушер-гинекологът.

Замразяване на яйцеклетки

Трансфериране на овариална тъкан и замразяване на яйцеклетки са част от новите методи, използвани в репродуктивната медицина.

"Замразявайки яйцеклетки, можем малко да забавим биологичния часовник. Поне 20 яйцеклетки трябва да замразим, за да може при жена с по-напреднала възраст да се направи инвитро оплождане", обясни д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Донорството на яйцеклетки

"Има семейства, които нямат друга възможност, освен ползването на донорски яйцеклетки. Методът е рутинен, но има проблеми с донорството. Трябва да се популяризира", настоя експертът по репродуктивна медицина.

Д-р Димитров призова да не се отлага зачеването: "Хубаво е бебето да се ражда, когато двойката е в млада възраст", категоричен е акушер-кинекологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК