България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Да има програма и конкурс за нова детска болница след проучване на нуждите

Коментар на доц. Боряна Аврамова и архитект Емануил Марков

24.06.2021 | 08:12 Редактор: Жаклина Иванова

Родители излязоха вчера пред Министерския съвет с настояване за изграждане на нова детска болница. Тяхната идея е обществената поръчка за изграждането на старата сграда да бъде прекратена и новата детска клиника да бъде построена на друго място.

"Необходимостта от обединена детска болница е много отдавна. През цялото време аз и моите колеги чакаме, защото от гледна точка на лекарите е много трудно, когато има тежки пациенти. Това пречи на бързата реакция, на консултациите между отделните специалности, които се налагат често, за бързото провеждане на диагностичния процес, за лечението на пациентите. Почти никъде по света няма такава разпокъсаност на детските отделения на специализираните детски клиники, както е в София", заяви онкохематологът доц. Боряна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Медикът подчерта, че във Варна, Пловдив и Плевен детските клиники са на територията на детските болници и са събрани всички детски отделения. 

Архитект Емануил Марков обясни, че основното нещо зa планирането на болница е да има програма, задание, което досега в тази обществена поръчка не се е случило. Той добави, че една програма във Франция се състои от 5 тома.

"В първия том се определят функционалните връзки, отделенията. Във втория том са техническите изисквания, в третия е описано всяко помещение как трябва да бъде оборудвано. Четвъртият е за изискванията, проблеми на градоустройство, а петият - за това как това да бъде с устойчиво развитие", уточни архитектът пред Bulgaria ON AIR.

Марков коментира, че подобна програма може да се направи в най-добрия случай за 12-14 месеца.

"Основното слабо място е разпокъсаността на детските клиники по различните подспециалности. Те са разположени в различни болници на територията извън т.нар педиатрия", уточни доц. Аврамова.

Онкохематологът посочи, че всичко това затруднява диагностичния и терапевтичния процес. По думите ѝ много често, когато детето се лекува в една клиника, медиците имат нужда от други специалисти и започва едно прехвърляне на пациентите. 

"Не вярвам, че този строеж може да бъде адаптиран. Причината е, че конструкцията е стонобетонна, с носещи стени. Конструктивните височини са много малки. Това е абсолютна илюзия, че този блок може да бъде построен", категоричен е арх. Марков.

Той подчерта, че основното за една болница е да има флексибилност и възможност за развитие и реорганизация.

"Сега казусът е много прост. Трябва да се направи програма, да се направи ясен конкурс и да има проект за новия център", отбеляза още архитектът.

Доц. Аврамова уточни, че в момента най-важно е да се проучат нуждите на детското здравеопазване и да им се направи анализ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Абе след 20 години, ако е готова тази болника, можем да сме доволни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години