България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Единният протокол за лечение на Ковид-19 - готов до края на юни, жертвите са с 9 хил. повече

Ще намали усложненията и нуждата от болнично лечение, коментира акад. Ваньо Митев

22.06.2021 | 09:57 Редактор: Елеонора Танева

До края на юни би трябвало да бъде изготвен единният протокол за лечение на пациенти с Ковид-19. Това заяви академик Ваньо Митев от Катедра "Медицина, химия и биохимия" към Медицинския университет в студиото на "България сутрин". Те се изработват в момента в Министерството на здравеопазването.

Според него, ако такъв протокол беше въведен по-рано, нямаше да се стигне до високата смъртност от Ковид-19 у нас. По неофициална информация, с която той разполага, жертвите на пандемията в България не са 18 000, а около 27 000. 

"Протоколите трябва да бъдат три вида - за амбулаторно лечение, за болнично лечение и при пациенти в интензивно отделение на командно дишане", каза акад. Митев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че единният протокол е важен, за да не изпадат хората в паника и да се знае точно как да се действа при съмнение за Ковид-19.

Акад. Митев е категоричен, че българският принос за амбулаторно лечение на Ковид-19 е голям и трябва да се приложи на практика в протокола.

"За да влезе вирусът в клетката, трябва да се активират два ензима, протеази. Ако не срежат шипчетата на вируса, той не може да влезе вътре в клетката. Ако това стане още в началния стадий на болестта, ще бъде чудесно. Един от тези препарати е бромхексин", обясни той. 

Когато се прилага инхалаторно, има страхотен ефект, така той се прилага за лечение на Ковид-19 само в България", заяви акад. Митев. 

Той препоръчва всеки да може да си закупи от аптеката комплект за лечение на Ковид-19, в който да има бромхексин ампули за инхалаторно приложение, а другото е колхицин. 

Така пациентите ще могат бързо да започнат лечение още при съмнение за заразяване. Личните лекари ще наблюдават действието на медикаментите и ще променят лечението при необходимост. "Това значително ще намали броя на хората, които стигат до болница заради усложнения от вируса", убеден е акад. Митев.

През последните 2 годни той е подготвял книгата си "Клетъчната сигнализация", която вече е излязла от печат. 

"Клетъчната сигнализация означава по какъв начин сигналът извън клетката стига от плазмената мембрана до ядрото и там активира експресията на различни гени", обясни авторът.

"Тя регулира всичко, ставащо в клетката, която представлява един микрокосмос с 19 000 гена, а те произвеждат по няколко модифициращи се белтъка", добави той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Бромхексинът е най-доброто лекарство за кашлица, няма спор. Ама само това ли ще е в комплекта? Сигнализирай за неуместен коментар