България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За дюните и опазването на биоразнообразието - говори зам.-екоминистър Емилия Тончева

МОСВ настоява за ясни правила за опазване на природата

22.06.2021 | 09:28 Редактор: Здравко Черкезов

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е успяло за кратък период да подхване проблеми, които могат да бъдат решени - като управлението на зоологическите градини и управлението на защитените зони. Служебният кабинет пожела късмет на следващото управление в справянето с тези проблеми.

"При всички случаи бих пожелала успех, каузата опазване на природата и биоразнообразието е много голяма. Това не е нещо, което може да направи човек в един мандат. Това е дълъг път, който изисква много работа", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева в студиото на "България сутрин".

Зам.-екоминистърът обърна особено внимание на незаконното строителство в защитени райони.

"Всички ние сме свидетели на ситуации на плаж "Смокиня", разораване на дюни, поставяне на преместаеми обекти, които обаче ще бъдат дълбоко бетонирани. Това е много голям въпрос, защото нашата проверка показва разминаване на дюните и тези, отразени в специализираната карта. Оказва се, че на някои места съществуващи дюни не са отразени формално, а на други места са отразени площи, които не съответстват на описанието дюни", посочи тя.

Преди седмица Bulgaria ON AIR излъчи репортаж за 3 мечета, спасени около Смолян, който развълнува и умили зрителите на фона на всичко случващо се в държавата. Жертва на бракониери или друга е причината тези мечета да се намират в Парка за танцуващи мечки Белица? 

"Бяхме много притеснени от това, че за по-малко от седмица намерихме 3 малки мечета. Две от тях са роднини, а първото - Хуба, тя вероятно не е част от тази група. Това беше много тревожен сигнал за нас и ни провокира да предприемем незабавни действия за изясняване на причините", обясни зам.-министърът.

Не са намерени данни за бракониерство, стана ясно от думите ѝ. Тончева е притеснена и от още два "много тревожни случая".

"Единият - отравяне на белоглав лешояд, а другият касае поставяне на отровна примамка близо до Добринище, където все още не е намерен труп на птица, но предавателят на тази птица е изхвърлен", посочи тя.

Ключът към биоразнообразието у нас е търсенето на баланс между интереса и здравето на хората и опазването на видовете, категорична е зам.-министър Тончева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Все ги пазят тези дюни и накрая всяко лято багери ще ги изринат... Сигнализирай за неуместен коментар