България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Науката като изкуство - как изглеждат невроните в мозъка ни и кристал на витамин С?

Швейцарска изложба гостува за пръв път в чужбина - в галерия "Little birtd place" в София

22.06.2021 | 08:12 Редактор: Елеонора Танева

Как изглеждат невроните на човешкия мозък, кристал на витамин С, 560 кратно увеличение на яйцето на пеперуда? Отговорите на тези въпроси, под формата на картини, могат да бъдат видени на изложба в галерия "Little Bird Place" в София. Тя е единствената галерия у нас, посветена на природата и екологията. 

Последният проект, който от утре ще бъде представен, е международна изложба "FIGURE 1.A. - изкуството на науката". 

"Инициативата обединява изкуството и науката по един любопитен начин - елементи от реалността, които са невидими за човешкото око, стигат до образи, които имат много висока художествена стойност. Целта на изложбата е да създаде условия по-широката публика да общува по нов начин с науката", заяви в студиото на "България сутрин" галеристът Антоанета Куик.

България е първата държава извън Швейцария, в която изложбата гостува. Благодарение на Венета Герганова, която е изпълнителен директор на изложбата.

"Тя се подрежда ежегодно през последните 5 години. Всяка година се прави конкурс за картини от цял свят и жури подбира произведенията, които да бъдат изложени", обясни Венета Герганова. 

Творбите представляват научни експерименти. 

"Една от картините показва невроните в човешкия мозък - сложността на мозъчната тъкан. Използват се различни оцветители на отделните клетки, които се свалят една по една и се сливат в едно изображение, за да се създаде картината", обясни изпълнителният директор на изложбата пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че понякога много ефектни картини се получават от лесни експерименти и не е задължително всяко изображение да е плод на сложни научни дейности.

"Хората, които се занимават с наука, имат способността да видят елементи, които са невидим с човешко око. И стигат до образи, които наистина са впечатляващи. Това е визуално пътешествие", сподели кураторът Радослав Механджийски.

"Пандемията се отрази на работата в галерията, разместихме планове и направихме различни схеми, за да се нагодим към новата ситуация. Това ни даде шанс да бъдем иновативни", каза галеристът Антоанета Куик.

Идеята за галерията освен за представяне на съвременно изкуство по един нов начин и ново общуване с аудитория и артистите, е и връзката с природата. Изложбата се открива на 23 юни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК