България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Байдън беше подготвен с предложения, Путин повтаряше заучени фрази

Руският президент отправи само обвинения и констатации, смята Искрен Иванов

17.06.2021 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

С обща декларация, но с отделни пресконференции и без значителен пробив по спорните въпроси. Така приключи срещата на президентите на САЩ и Русия в Женева. Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха по-малко време от очакваното.

"Американският президент отиде на тази среща по-подготвен, а Путин отиде с констатации и не беше готов за този разговор. Демонстрира самочувствие, което на моменти подразни Байдън. Повтаряше заучени фрази, които руснаците повтарят от Студената война насам. Не чухме от него никакви конкретни предложения. Водеща страна в разговора беше американският президент", коментира в "България сутрин" Искрен Иванов - преподавател по политология и специалист по външна политика на САЩ.

Той отбеляза, че първият основен въпрос е бил ядреното сдържане в глобален план. Вторият основен въпрос - киберсигурността. Кибервойните са ново предизвикателство и до този момент няма международно споразумение, в което да са регламентирани като такова предизвикателство, посочи Иванов и добави, че за САЩ в момента това е един от най-големите проблеми. Третата основна тема са човешките права и демокрацията. 

"Докато Байдън даде предложение как да бъдат решени тези въпроси, то руският му колега отправи обвинения и констатации", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Путин се е възползвал от разговора, за да отвърне на "жеста", след като преди време бе наречен "убиец" от Джо Байдън. 

"Обученията на НАТО по границата са част от стратегията за сдържането на хибридните заплахи. Това са рутинни учения, но все повече присъстват в руската риторика", каза още Искрен Иванов.

Той изтъкна, че на няколко пъти Русия е опитала да навлезе в Украйна, но администрацията на Байдън е реагирала много бързо и руснаците са преценили, че рискът не си струва.

"Украинският елит е силно разделен. Имаме Западна Украйна, която иска бързо да се интегрира в НАТО. И Източна Украйна, в която има пълно затъмнение. Тези военни учения са част от сблъсъка на Америка и Русия", обясни международният анализатор.

"Путин очакваше, че тази среща ще бъде просто игра на думи, в които ще разменят любезности. Руският президент беше отвикнал да преговаря. Тръмп беше много по-уклончив по отношение на американските интереси. Администрацията на Байдън има доста по-твърдо отношение спрямо Русия", заяви Иванов.

Той не смята, че срещата е вид затопляне на отношенията между САЩ и Русия. По-скоро ставало въпрос за опит за такова от американска страна.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Искрен Иванов - преподавател по политология и специалист по външна политика на САЩ. Евроатлантически ***, подмазвач и безродник. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Тия двамата ще вземат да се харесат Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Е, мн ясно, че пак ще изкарат Путин виновен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Тошко Дочев
преди 2 години
Ако този е специалист, аз съм космонавт! Как се е докопал до преподавателско място в СУ!? Верно калинките се размножават безконтролно!!! Дори не е бил в Женева, да не говорим някъде около срещата, за да говори подобни простотии! Изложихте се ...отново! Сигнализирай за неуместен коментар