България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е нужно на талантите, за да получат стипендия по инициативата "С усилия към звездите"

Освен финансовата подкрепа, те ще имат и ментор до себе си, заяви Елица Христова

17.06.2021 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева

За трета поредна година млади таланти могат да кандидатстват за национална стипендия за реализация на техен проект по инициативата "С усилия към звездите".

"За достигане на звездите са нужни не само талант и късмет, но и доста усилия и труд", заяви програмният директор Елица Христова в студиото на "България сутрин".

Кандидатстването е от 1 август до 1 септември. Желаещите да участват в програмата трябва да подготвят свой проект, който да презентират, CV, да имат финансов план за използването на стипендията от 5 000 лв. Кандидатстването ще става през онлайн платформа.

"Излез от формат, влез във форма" - това е мотото тази година.

"Вярваме, че тази година в пандемия не направи хората на изкуството по-лениви, накара ги да търсят нови форми, да разчупят мирогледа си, за да направят нещо по-нестандартно", каза Елица Христова пред Bulgaria ON AIR.

Стипендията е за една година - талантите освен осъществяване на проекта, ще имат възможност да работят с ментори, от които ще получават подкрепа.

"Комисии от отделните области отделят кандидатите по документи, след това се правят кастинги и се определят финалистите. Миналата година в област "театър" ментор беше режисьорът Диана Добрева, но тя не успя да излъчи стипендиант. Във "визуални изкуства" бяха отличени 3 момичета. Те работеха от дистанция по обща изложба, която ситуираха в галерия "Структура", сподели програмният директор на "С усилия към звездите".

И след тази една година стипендианти и ментори продължават съвместната си работа и участват в общи проекти. 

"Хубавото е, че стипендиантите не се ограничават само до работа със своя ментор през тази дена година, те могат да се допитват до всички ментори и са черпят опит", подчерта Христова.

Имената на стипендиантите ще станат ясни на първи ноември.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК