Политолози: Кабинетът да направи доказателствата публични и балансът в политиката да се върне

Партиите трябва да дискутират политики, посочиха Христо Панчугов и проф. Антоний Тодоров 

16.06.2021 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет отчете системен безпорядък, тотален хаос и затъване в блатото във всички ведомства.

"Най-важното е, че вече имаме институционализиране на слуховете, които всички знаехме. Никой от обществото не е изненадан от скандалите. Това е едно добро начало. Задачата пред служебния кабинет е да направи необратима тази тенденция - да направи публични всички доказателства. Заявката, че връщат нормалността е малко амбициозна. Дали нормалността ще се върне, това зависи от две неща - как ще протекат изборите и какво правителство ще бъде съставено", каза политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че тече предизборна кампания и имаме политически играчи, които също трябва да говорят по темите, изнесени от служебния кабинет. 

"Нищо не се е променило от предишните избори - играчите са същите, процентите са измеримо същите, разказът е същият. По-важният въпрос е ще има ли играч, който ще иска да управлява, за разлика от предишния парламент", изтъкна Панчугов.

"Партиите повториха платформите си. Отново преобладава поведението: Дайте да минат изборите и после ще го мислим. Това е изключително погрешно. Важно е кой и защо управлява, сега е моментът този разказ да се случи като ясен дневен ред. Хубаво е политическите формации, които припознават един или друг министър (от служебния кабинет - бел. ред.), да направят този избор публичен", посочи още той.

Политологът проф. Антоний Тодоров заяви, че трябва да гледаме на този служебен кабинет като на нещо извънредно, тъй като това не е просто поредният служебен кабинет. 

"Новите извънредни избори са двойно извънредни. Служебното правителство трябва да организира изборите, но заварва ситуация и трябва да управлява текущите дела. Този отчет се налагаше и вероятно ще има още един. Обществото очаква да чуе от министрите какво са свършили. Съгласен съм, че не може да възлагаме големи очаквания на един служебен кабинет. Залогът е всичко започнато да върне някакви баланси в политиката", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му служебният кабинет трябва да се занимава с политиките, но не може съвсем да се държи като редовен кабинет.

"Трябва да се дискутират политиките и развитието на страната. Партиите трябва все по-ясно да го заявяват, а не всеки да се държи така, сякаш вярва, че ще спечели половината депутатски места и ще управлява сам. Документите, които партиите публикуваха, са онези, които видяхме и на 4 април. Не показаха заявка за това как виждат бъдещото управление. От "Има такъв народ" заявиха, че този път няма да бягат от тежката отговорност. Ако сериозно се занимават със своя политически проект, трябва да го докарват докрай", обясни проф. Тодоров.

Той е на мнение, че Слави Трифонов добре е премерил собствените си способности и е видял, че е по-силен в шоуто - няма да бъде по-силен в парламента.

"Не мисля, че това (отказът му да се кандидатира за депутат - бел. ред.) ще доведе до сериозна криза в "Има такъв народ". Неговото истинско изпитание ще бъде, ако формира правителство и влезе в управлението. Един политически проект не може да се ограничи в 4-5 изборни правила", подчерта политологът. 

"Черният списък" на САЩ и срещата между Путин и Байдън

"Ако трябва да си представим, че става дума за среща на два големи воденични камъка, ние сме малкото камъче между тях, което ще бъде смачкано. Ние сме част от Западния свят. От друга страна, Русия не е фактор за подценяване и не става въпрос само да се създават страхове. Това би могло да бъде добра стъпка към нормализиране на отношенията", коментира проф. Тодоров.

По думите му законът "Магнитски" не визира специфично България или страни от бившия Съветски блок, а страни от целия свят. Правителството прави всичко възможно, за да предпази публични дружества и държавни ведомства от възможността да попаднат по ударите на такова законодателство, изтъкна той.

"Това показа, че не сме изолиран случай. Това не е една губерния, в която едни хора държат във феодални зависимости българското общество. България е част от една доста интегрирана икономика. Не може да си позволим да мислим, че нещата минават незабелязано и безнаказано. Най-голямата промяна е, че даде аргументи на обществото да подкрепи една такава промяна и ясно показа кои са виновниците", каза на свой ред Панчугов.

Гледайте цялата дискусия във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 2 години
Всичко на масата! Свалете картите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 2 години
измислени политолози измислени хора измислена държава ! Сигнализирай за неуместен коментар