България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аркади Шарков: Болници надписват заболявания на пациенти, за да си "зашият" бюджета

"Демонополизация на НЗОК е бавен и невъзможен процес", каза здравният икономист

14.06.2021 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Скандални разкрития, че три от най-големите болници у нас – "Александровска", "Лозенец" и "Пирогов", са източвали Здравната каса. Такива твърдения заявиха от здравното министерство. Проверките продължават и към момента. Може ли да бъде заменена НЗОК с частни фондове?

"Сега имаше опции за смяна на здравния модел на НЗОК, които бяха предлагани през 2017-2018 г.. Те бяха предложени от Министерството на здравеопазването и предходния здравен министър - Кирил Ананиев. И съответно създаване на конкуренция в преговарянето на медицинско осигуряване и застраховане. Към момента такава опция няма, нито такъв мандат има служебното правителство. За възгледите на политическите партии след изборите - да, част от тях искат демонополизация на НЗОК", каза здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "България сутрин".

Но според него това е тема, която не може да бъде решена политически, понеже от нея зависи цялото съсловие.

"Това е бавен и невъзможен на този етап процес, особено когато сме в икономическа и здравна криза. По принцип трябва да има конкуренция на пазара на здравно осигуряване, но не трябва да е по модел, какъвто беше предлаган 1:1:1, а по-скоро 8% вноска, 2% от тях да бъдат заделени за здраве и застрахователи, каквото беше и самата идея при увеличаване на вноската. Единственият вариант в момента е подобно нещо да се случи е поетапна монополизация, но с проучване дали здравни застрахователи могат да играят на този пазар. Има и по-добра идея - официализация на доплащането, която би могла да позволи на повече играчи в здравното застраховане да участват на пазара, когато има ясни цени", обясни Шарков.

По думите му стойността на клиничните пътеки в България е ниска, някои са добре финансирани за сметка на други.

"Някои болници се налага да правят еквилибристики - да надписват заболявания на пациенти, които не са прекарали, за да си "зашият" бюджета. Това е злоупотреба с публични средства и ако бъде доказана, би следвало да бъде наказана. Когато говорим за подобен тип злоупотреби - това не касае само трите големи болници, а 380 лечебни заведения в България. Най-вероятно в момента има фокус към големите болници, тъй като те бяха основните, които бяха в обектива на медиите през последната година и половина. Ако вината бъде доказана и ако болниците са общински - отговорността се понася от всички нас", допълни той.

Шарков смята, че една от основните промени трябва да бъде стабилността на бюджета на Здравната каса.

"Всеки субект, който е в публичното пространство, работи за пари. Това важи и за болниците. Когато едно лечебно заведение се управлява добре, такива примери имаме много, то тогава тя или стабилизира бюджета, или излиза на малка печалба. Търговският статут и неговата промяна единствено ще доведе болниците, които в момента са на загуба, да са на още по-голяма загуба. Така ямата става все по-голяма", категоричен е здравният икономист.

Той подчерта, че кадрите в болниците трябва да бъдат заменяни, когато бъде доказано тяхно лошо действие спрямо лечебното заведение.

"Част от политиките, които извърши служебното правителство, звучаха като реваншизъм. Ако е доказано злоупотреба - то тогава би трябвало да накажат съответния кадър", подчерта Аркади Шарков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Не трябва да ги има тези безумни пътеки. Така нито могат да те лекуват адекватно, нито да те задържат повече ако е необходимо. Поставят и болниците в положение да мамят. Сигнализирай за неуместен коментар