България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безлов: Кьовеши търси в България първите успешни случаи на Европрокуратурата

"Ще трябва да работи със сегашната прокуратура и да балансира", посочи анализаторът

11.06.2021 | 08:59 Редактор: Тодор Петров

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е на двудневно посещение у нас. Нейната визита се случва на фона на протестите пред Съдебната палата.

"Вчера нещата се развиха без много информация за медиите. Срещна се с двете страни - с правосъдния министър Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев. Нямаше сигнали какви са плановете на Кьовеши, вероятно днес ще ни отговори защо България е първата страна в ЕС, която тя посещава. Друг е въпросът колко откровено ще ни отговори", коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в "България сутрин".

Според него сме първа спирка на Кьовеши по няколко причини - знае най-много за страната ни, тъй като сме съседи, а и самата тя често е давана за пример у нас в борбата срещу корупцията.

"Има доста комуникации с различни юристи, НПО-та, институции. България е страна, в която може лесно да се направи нещо като лаборатория. Имаме всички проблеми с европейските фондове, има много възможности да се експериментира. Кьовеши търси първите успешни случаи на Европейската прокуратура, България има поне 2-3 подходящи такива", обясни Безлов пред Bulgaria ON AIR

Той припомни, че нашата прокуратура е предложила случая с търга за високопроходими автомобили и разследването по случая с фирми на Миню Стайков и евросубсидиите. Вероятно там има някакви доказателства и напреднал процес, допусна Безлов.

"Кьовеши ще трябва да работи със сегашната прокуратура поне до момента, в който започнат да се правят промени в нея. Тя има необходимостта да балансира. Отстраняването на главния прокурор е доста сложно според Конституцията. Това зависи от новото мнозинство в парламента", подчерта анализаторът.

Той очаква нещо драматично да се случи след посещението на Лаура Кьовеши в България. Случаите ще се гледат от български съд. Интересно било да се види дали ще има осъдителни присъди, след като имаме обвинения от Европейската прокуратура, стана ясно още от думите на Безлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години