България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Калфин: Няма време за нов План за възстановяване, огромните средства ще закъснеят

"Ще има остър пик на безработицата, ако изведнъж спре подпомагането на бизнеса", заяви той

18.05.2021 | 09:39 Редактор: Тодор Петров

Планът за възстановяване и устойчивост е една от възловите теми на политическата маса в България. Тя обаче остана на заден план заради предсрочните избори, които ще се проведат на 11 юли.

"Правителството на Борисов каза, че ще го внесе до края на април, очевидно не го е направило. Отправени са препоръки от ЕК, надявам се скоро да бъде внесен. Служебното правителство има специален вицепремиер, който ще се занимава с тези неща. Предполагам, че ще погледне целия план, но не очаквам големи промени, защото трябва да се съгласува и ще отнеме месеци, ако се започне наново", заяви директорът на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд - Eurofound Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

"Ако се забави, означава, ще закъснеят средствата за България и ще се съкратят сроковете, в които можем да обявим обществени поръчки за изпълнение. Това са огромни средства, които са уникална възможност за страната ни. Няма време да се прави нов План, най-доброто е да се направят малки промени, ако ще се правят такива", подчерта той в студиото на "България сутрин".

Бившият външен министър още веднъж подчерта, че ще се лишим от голяма част от евросредствата при евентуално забавяне.

"Ако гледаме статистиката, у нас кажи-речи няма криза. Върнала се е безработицата на нивата преди кризата. В края на правителството на Борисов казаха, че има преизпълнение на данъчните приходи. Това е показател за много добре работеща икономика, но всички виждаме, че това не е така. Криза има, тя ще продължи. Много бизнеси, ако въобще се възстановят, много трудно ще го направят", посочи Калфин.

По думите му безработицата в момента се поддържа на изкуствено дишане с огромни субсидии. Те стигат до сравнително малка част от работодателите, отбеляза той.

"Цяла Европа ще продължи с тези субсидии поне до края на годината, което означава, че и България трябва да продължи. Вицепремиерът г-н Донев каза, че в бюджета няма предвидени средства за продължаване на социалните политики. Страх ме е, че ще има остър пик на безработицата, ако изведнъж спре подпомагането на бизнеса", изтъкна бившият социален министър.

Калфин отбеляза, че служебното правителство не може да прави политики, а може да продължи заложеното в законодателството. Скандално е това, което виждам в Насърчителна банка. Публичните средства отиват там, където не ни е ясно защо отиват. Не виждам с какво тези огромни кредити подпомагат икономическите цели в България, настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК