България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Иванов, ГЕРБ: От служебния кабинет виждаме само смяна на висши ръководни кадри

Няма действия, които да осигурят честни и прозрачни избори, заяви финансистът

18.05.2021 | 08:55 Редактор: Никола Симеонов

Служебното правителство направи редица промени в ръководните постове на ключови държавни институции. От ГЕРБ определиха това като чистка.

"Всеки служебен кабинет трябва да бъде посрещнат с ентусиазъм по отношение на провеждането на изборите. За първата седмица от този мандат виждаме само смяна на висши ръководни кадри, и то не политически назначения. Говорим за приходни агенции, силовото ведомство и на други места ", заяви финансистът Александър Иванов от ГЕРБ в ефира на "България сутрин".

По думите му мотивите, които се изтъкват при тези рокади, не са достатъчно състоятелни. Той допълни, че не приема новоназначенията като реваншизъм, защото не вижда конкретна политическа ориентация на освободените.

"Хората питат кои са тези, които заемат постовете в ключовите ведомства. Ако видим биографията им, ще открием доста интересни неща и подкрепата към тях ще спадне. Не виждам все още действия, които да осигурят честни и прозрачни избори", посочи Иванов.

Според него твърде рязко са приети промените в Изборния кодекс.

"Трябваше ресурсно да се обезпечат машините за гласуване. Най-важният въпрос е - 27% бяха гражданите на предните избори, които гласуваха на машини, другите 73% няма ли да бъдат отблъснати?! Това са въпроси, които сме задали на Конституционния съд. Никъде няма вот в Европейския съюз само на машини. Така българският избирател ще бъде затруднен", обясни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Защо се назначават хора, които са свързани с партията на господин Божков? Радев дължи отговор на гражданите", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК