България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антоанета Цонева: Амбицията на "Демократична България" е да има електронно гласуване

Готови сме да споделим отговорността за управление на страната, заяви тя

18.05.2021 | 09:26 Редактор: Жаклина Иванова

Възможен ли е политически диалог и ще намери ли страната ни път за задвижване на промените? Какви задачи си е поставила "Демократична България" за новите избори?

"Имахме 9 парламентарни сесии. Това, което беше важно, е, че се опитахме да подобрим правилата в Изборния кодекс. Нямахме време за повече и по-радикални промени. ДБ имаме такива законопроекти - да бъде въведено гласуване по пощата, да бъде въведен район "Чужбина". Не се събра нужното мнозинство, но причината за това беше, че имаше много малко време за дебат и за сблъскване на позиции и изтъкване на аргументи", заяви Антоанета Цонева от "Демократична България" в студиото на "България сутрин". 

Тя подчерта, че амбицията на ДБ е да има електронно гласуване. 

Цонева е категорична, че парламентът е върнал своя живот и категорично е отхвърлил възможността да бъде разглеждан като гумен печат на изпълнителната власт. 

"Видя се как изпълнителната власт избяга от всички 3 възможности да има парламентарен контрол. Правителството в нито един момент не дойде да представи проекта за Плана за възстановяване и устойчивост. Следващият парламент ще успее да възстанови вярата и репутацията на парламентарната република", допълни още тя.

Цонева отбеляза, че след като е станало ясно, че ще има нови избори, Изборният кодекс е бил поставен най-високо в дневния ред. Тя добави, че падат бариерите пред съставянето на секции в чужбина. 

"Това е много важно, защото нашите сънародници в страните извън ЕС нямаха възможност да разкриват толкова секции, колкото заявления бяха подадени. Българските гласоподаватели трябва да бъдат разглеждани еднакво. Нашите сънародници имат право на България. Надявам се вотът в чужбина да бъде свободен и хората да гласуват за промяната, която очакват", каза Цонева пред Bulgaria ON AIR.

Относно предизборната кампания, тя добави, че ДБ е готова да сподели отговорността за управление на страната

"Имаме управленски екипи, имаме програма и ясна визия за модернизация на България", заяви гостът в студиото.

"От ДБ успяхме да прокараме няколко електронни услуги. Това е почти революция в Изборния кодекс. Например, хората могат с електронен подпис да заявяват своята подкрепа за политическа формация, която ще се явява на избори", сподели Цонева.

Тя подчерта и това, че ДБ е улеснила хората, които гласуват по своя настоящ адрес. Досега това е ставало само на хартия, а вече е възможно с няколко клика.

"Ние имаме много сериозна експертиза в сферата на дигитализацията и във всеки един момент предлагаме такива решения. Още в първия ден внесохме 15 законопроекта, за да потвърдим нашите намерения - промяна в Конституцията, промяна в изборните правила, електронизация на администрацията", коментира още представителят на ДБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК