България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Набират средства за превръщането на сиропиталище в комплекс за ранно детско развитие

Необходими са още 150 хил. лв., каза директорът на Фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова

18.05.2021 | 07:56 Редактор: Тодор Петров

Фондация "За нашите деца" ви кани днес от 19 ч. на благотворително събитие в Пловдив за събиране на средства за превръщане на първото сиропиталище в България в комплекс за ранно детско развитие.

"Сградата вече беше празна, предвид това, че е България тече процес на деинституционализация. Тези големи домове остават в историята. Инициативата на Фондация "За нашите деца" беше да поиска съдействие от Община Пловдив два етажа от тази сграда да се превърнат в комплекс за ранно детско развитие. Да изградим нещо много по-модерно и много по-ефективно. Място, на което да подкрепяме родителите малко преди и веднага след раждането", заяви директорът на фондацията Иванка Шалапатова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ комплексът ще предоставя емоционална и психологическа подкрепа на родители, които изпитват затруднения да полагат максимално добра грижа за своето новородено. 

Фондацията ежедневно получава такива сигнали за родители и техните деца, а Шалапатова подчерта, че над 400 000 деца у нас живеят в бедност.

"Една от програмите ще бъде семейна подкрепа, така че родителите да задържат децата си. Втората програма ще бъде подкрепа за новородени и за малки деца, които имат трудности в развитието. Ще се предоставя подкрепа на такива деца - както в бившия дом "Рада Киркович", така и в дома на децата. Ще се правят много обучения и консултиране на родители за грижите за децата в първите 7 г.", обясни Шалапатова в "България сутрин".

Част от средствата са събрани, но са необходими още 150 хил. лева. Вече 40 компании са се включили с дарения на средства, материали и услуги. Амбицията на фондацията е до края на годината комплексът да заработи и да бъде в помощ на хиляди деца и семейства.

Хората, които нямат възможност да присъстват на събитието, но искат да помогнат за каузата, могат да направят онлайн дарение чрез сайта на Фондация "За нашите деца" или по банков път.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
айде стига
преди 2 години
Иванкееее, защо от нас бе, все от нас и после разни "благотворители" с къщи за милиони? Ми премиера ти ,Иванке, до вчера хвърляше МИЛЯРДИ от една жипка за щяло и нещяло, а ти защо мълча? Или нещо не е наред, та се скатавате, а само бедния българин да налива в касичките? Айде стига - това е задължение на държавата, не наше! Сигнализирай за неуместен коментар