България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жаблянов: БСП престана да бъде социалистическа, Нинова загуби катастрофално изборите

Гостът на "България сутрин" обясни за новата платформа "Социализъм 21 век"

17.05.2021 | 09:51 Редактор: Тодор Петров

БСП започна подготовка за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Социалистите решиха Кристиан Вигенин да оглави предизборния им щаб. 

Междувременно, знакови имена от левицата учредиха платформата "Социализъм 21 век". Има ли разцепление в БСП?

"Разцепление има, когато значима част от партията я напуска и създава друг политически субект. В момента въпросът за разцепление не стои. Това, което предизвика създаването на идейно-политическото движение, е дългогодишната вътрешнопартийна криза", заяви в студиото на "България сутрин" Валери Жаблянов от БСП, който е част и от новата платформа. 

"БСП загуби основната си насока - престана да бъде социалистическа. БСП престана да бъде демократична партия. БСП беше разглеждана като част от статуквото", настоя той и подчерта, че БСП продължава да се отдалечава от идеите на социализма.

По думите му в ефира на Bulgaria ON AIR, е "скандално" и "политическа катастрофа" БСП да получи по-голям отлив на гласове от управляващите от ГЕРБ.

"Идейното обединение има по-стратегически характер. Описали сме защо искаме да бъде изработена нова програма на партията - заради общата системна криза на капитализма, която не е българска; общата системна криза в международните отношения, която доведе до световна несигурност; пандемията. В платформата на БСП няма сериозни заявки за преразглеждане на данъчната система, неравенствата. БСП записа, че оставя същия корпоративен данък, което означава, че бюджетът продължава да се попълва за сметка на данъците върху гражданите. БСП не се отличава по нищо от една дясна, дясно-центристка партия", обясни Жаблянов.

Според него, гражданите са се ориентирали, че няма съществена разлика между ръководството на Нинова и това, което прави ГЕРБ. Социалистът отново посочи, че сегашната платформа на БСП не е удовлетворителна и не може да спечели никого.

"Един месец след изборите ръководството на БСП не знае какво да прави. От БСП няма никаква реакция. Свиленски си подаде оставката в събота. Той трябваше да подаде оставка в същия ден на изборите. Това е най-ниският резултат на БСП от 30 години насам. Нинова загуби катастрофално изборите. Ако продължава по същия начин, ще загуби и следващите", изтъкна още Жаблянов.

Той категорично отхвърли тезата, че някой от партията работи срещу нея и я саботира.

"Отговорността за политическото представяне на партията на изборите се носи от нейното ръководство. Една от нашите идеи е да се прекрати тази политика. Да се потърсят възможности за мобилизация на всички леви сили, които могат да доведат до по-достойно представяне на левицата", поясни Жаблянов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Според мен защото се поотдръпна от Радев. Сигнализирай за неуместен коментар