България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Симидчиев: Не е времето да ваксинираме и децата срещу Ковид-19

Те не са резервоар на тежка инфекция и не натоварват здравната система, заяви пулмологът

17.05.2021 | 09:18 Редактор: Здравко Черкезов

Трябва ли да разширим ваксинационната кампания срещу Ковид-19 и сред децата, въпреки че от СЗО препоръчаха първо да се ваксинира възрастното население и гражданите, които са изложени на риск?

"Децата не боледуват тежко. При тях все още нямаме голям риск - поне при тези варианти, които имаме до момента. Децата не са резервоар на тежка инфекция и не натоварват здравната система, но са начин на разпространение на инфекцията, позволяват ѝ да циркулира в обществото повече. Ако искаме да намалим смъртността и тежестта върху здравната система, трябва да ваксинираме рисковите групи - възрастните, болните, хората, които работят в рискови сектори", заяви пулмологът и бивш депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Той добави, че ако все пак целта на ваксинационната кампания у нас е да се намали разпространението на заразата, България може да си позволи да ваксинира и деца. Но според пулмолога това ще усложни допълнително логистиката и сега не е времето на такова разширение на обхвата.

Нужна ли е трета доза ваксина?

"Зависи от активността на процеса. Ако имаме зараждащи се нови пикове в близко бъдеще, това може да е важна опция. Същевременно, ако угасне пандемичният процес, поставянето на трета доза може да не е толкова спешно. Тя може да ограничи възможността ваксината да бъде прилагана на хора, които не са ваксинирани, все пак количествата са предвидени за две дози при повечето хора", посочи д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И повтори становището на регулаторните власти - необходими и достатъчни са две дози ваксина срещу Ковид-19.

Индийският вариант

"При всички положения той е много по-заразен, много по-лесно се разпространява от другите варианти. Доколко е по-тежко протичащ от другите варианти, е друг въпрос", изтъкна пулмологът.

Нужно е да се съберат достатъчно данни в генетична обстановка, в популации, които не са само в Индия, стана ясно още от думите му.

"Индийското население е с различна генетична настройка спрямо европейското, може да има и различна тежест. Индия беше относително по-пощадена преди това, имаше по-малко заразени с класическите варианти. Може да се окаже, че предварителната инфекция и ваксинационният процес в Европа ще ограничи разпространението, скоростта и тежестта на заболяването", обясни д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Сливналия
преди 2 години
Лошото е, че тук, в Сливен, имаме доста от индийската генетична настройка, а и в България процентът също нараства... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Давайте и домашните любимци да ваксинираме! Все пак друг като не иска, да не дават фира... Сигнализирай за неуместен коментар