България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Видяхме неуспешен опит за контрол на посланието при предаването на властта

Неотговореният въпрос е по-силен от всеки отговор, каза Петко Георгиев

14.05.2021 | 09:37 Редактор: Никола Симеонов

Предаването на властта в ръцете на служебното правителство се случи при затворени врати, без присъствието на медиите. Има ли натиск върху тях и до какво води ограничаването на журналистическите въпроси към управляващите?

"Бяхме свидетели на един неуспешен опит за контрол на посланието при предаването на властта. Начинът, по който беше закрита церемонията, и начинът, по който политиците използват социалните мрежи и се крият, се обръща срещу аудиторията. Това има обратен ефект. Комунистите паднаха без нито един антикомунист да се изкаже по телевизията", заяви в студиото на "България сутрин" журналистът Петко Георгиев.

По думите му контролът на политиците над акаунтите им в социалните медии е подвеждащ.

"Това е измамно усещане на спокойствие - когато контролираш Facebook-a си и няма кой да ти задава неудобни въпроси. Можеш да сееш посланията и фалшивите си новини, да се надяваш, че хората те слушат. Пандемията накара хората да станат по критични към това, което виждат и чуват, защото в една онлайн среда си технически равнопоставен - министър и обикновен гражданин могат да се изкажат еднакво в интернет. Пандемията ускори процеса на освобождаване на психическата енергия в онлайн пространството", смята журналистът.

Георгиев каза, че мълчанието и липсата на събеседник не означава, че не трябва да не си зададеш въпроса.

"Неотговореният въпрос е по-силен от всеки отговор", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR и добави: 

"Медиите трябва да използват периода преди едно правителство да се окопае - 1-2 години в началото на управлението му, тогава те са активно най-свободни". 

Петко Георгиев добави, че хората, особено младите, през образователната система не придобиват умения да се ориентират в медийната среда - не осъзнават, че не всичко, което излиза в медиите, особено социалните медии, трябва да бъде безкритично приемано и споделяно.

"Една партия да си има телевизия и да си прави изявленията от нея е автогол. Една кампания в неутрална медийна среда е много по ефективна", каза още журналистът пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК