България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първи кадрови рокади: Предстоят най-важните ходове на служебния кабинет

Коментар на политолозите Анастас Стефанов и проф. Петър Чолаков

14.05.2021 | 09:17 Редактор: Юлия Христова

Докъде ще доведат рокадите и какво да очакваме от новия служебен кабинет?

Ако ще ставаме свидетели на реваншизъм, ще е по-скоро като изнасяне на някакви факти и смяната на кадри не е нещо неочаквано. Областните управители са политическо назначение, нормално е да има смяна и за тях. Това каза за "България сутрин" политологът Анастас Стефанов.

Според него не трябва да забравяме, че президентът Румен Радев се намира в предизборна кампания.

"Кабинетът излъчва многостранно и шорокоспектърно политическо формирование", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Събеседникът уточни, че служебният кабинет има своята политическа окраска и част от министрите ще имат своето политическо поведение.

"Ще има опозиционен оттенък спрямо предходната политическа власт.  Ще е от интерес да видим водачите на листи на БСП, а и не съм виждал толкова широкоформатна формация още от времето на Жан Виденов", посочи Стефанов.

Политологът проф. Петър Чолаков посочи, че има и смяна на зам.-министри.

"Много вероятно е да има и смяна на областни управители, те са представители на централната власт. Областният управител е важен, защото по места контролира дали съответните актове на общините са законосъобразни", обясни политологът.

По думите му реваншизъм би било погрешна стъпка.

"Зам.-министрите обикновено са лица, които са експерти, но аз не виждам реваншизъм. Комисията по ревизия е свързана с работата на 45-ия парламент. Основната задача на служебното правителство е да бъдат проведени изборите - свободни, честни и демократични. В България има сериозни проблеми с купения вот, с корпоративния. Не бива да подценяваме патриотичните формации, но в 46-ия парламент очаквам основните сили да са и тези от 40-ото НС", заяви проф. Петър Чолаков.

"Служебното правителство е ограничено от времето, което има - също откъм правомощия. Архитект на това правителство е президентът Радев, което може да рефлектира върху самата кандидатура на държавния глава за втори мандат", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК