България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конната езда - освобождаващ спорт с позитивно влияние над болестите

Различни хора се качват на кон и проблемите им изчезват, заяви Ангелина Асенова

14.05.2021 | 08:57 Редактор: Никола Симеонов

Бащата на медицината - Хипократ, е казал: Ако искате болният да оздравее, положете го върху кон и той много бързо ще се съвземе. Меланхолията изчезва, когато хората яздят - освобождават се от тъмни мисли и се изпълват със светли мисли.

"Това са най-невероятните същества и са ми помагали в най-тежките моменти. Хора от различни професии казват, че ездата ги зарежда - качат ли се на кон, проблемите изчезват", сподели Ангелина Асенова от конна база "Хан Аспарух" в ефира на "България сутрин". 

Тя разказа, че въпреки локдауна, не е била заключена с конете.

"Ние с тях не бяхме заключени и трябваше да се движим активно. Трябваше да се грижа за шестте коня тук. Проблемът беше само с изхранването. Сега, като се поуталожиха нещата, се намериха хора да ми помагат и се справям", добави Асенова.

Тя е категорична, че българите наистина сме свързани с конете. 

"Връщат се хората, зареждат ме и мен с обичта си към конете. Конният спорт е невероятен, но много скъп - изисква средства, работа и труд", каза Асенова пред Bulgaria ON AIR и шеговито добави: 

"Има една сентенция  - "истинският мъж трябва да мирише на уиски и кон". 

Асенова разказа и за терапевтичния ефект от ездата.

"Има хора тук, които се занимават специално с терапия. Едно момче, което беше с по-забавени движения, само за 2 години имаше страхотен прогрес. Но ездата влияе страхотно върху всички болестни състояния. Предполагам, че това се дължи на цялата позитивност и държание на конете. Повечето хора след тренировка си тръгват едва ходейки. Ездата натоварва всички мускулни групи", каза Ангелина Асенова пред водещия Мирослав Димитров.

Тя уточни, че за съжаление повечето породи у нас са се загубили, защото са закрити много от конезаводите. Много малко са останали източно-българските коне.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК