България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо не бе съставено правителство и какви са проблемите пред служебния кабинет?

Коментар на политолога Росен Карадимов и социолога Юлий Павлов в "България сутрин"

13.05.2021 | 10:25 Редактор: Здравко Черкезов

България има ново служебно правителство. Президентът Румен Радев представи състава и приоритетите му вчера на церемония на "Дондуков" 2.

"Президентът доста ясно формулира целите на това правителство. Силно, но и управленски, трябва да бъде върнато доверието в институциите и укрепването на държавността. Стилът, начинът и прозрачността на управлението ще бъдат решаващи", заяви политологът Росен Карадимов в студиото на "България сутрин".

Служебният кабинет ще се натовари не само със задачата да организира честни и демократични избори, но и със задачата да покаже дали изминалите избори са били такива. Но най-тежката му задача, според политолога, ще бъде преодоляването на икономическата и здравна криза. 

"Без парламентарна подкрепа не можеш да правиш пълноценна политика, защото не можеш да променяш закони. Най-горещият проблем, който ще стои пред това правителство, ще бъде бюджетът. Ако се окаже, че бюджетът е на дефицит, това може да доведе до много тежки ограничения по подпомагане на мерките срещу Ковид-19, включително и към текущите плащания", смята събеседникът на Мария Константинова.

"Кабинетът представлява един прототип на това, което не успя да създаде 45-ия парламент, а той можеше да го направи. Кабинет с такъв профил можеше да има с 135 мандата, ако не беше измислената идеология между партиите на протеста и партиите на статуквото, което изключи БСП от евентуалните разговори за съставяне на правителство, без БСП да е искала да участва", посочи Карадимов.

По думите му, служебният кабинет в същото време е прототип и знак към 46-ия парламент за това какво е възможно и какво не е възможно като управленска конфигурация на страната. 

"Кабинетът е балансиран и като експертност, и като политическа ориентация. В него имаме безспорно експерти, но важното послание е, че това са хора от левия политически спектър, от десния, от центъра", категоричен е социологът Юлий Павлов.

Той не е съгласен с Карадимов, че идеологията "партии на протеста срещу партиите" е толкова сбъркана, но, според него, тя не е достатъчна.

"Имаше партии на протеста - "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП, но от манипулацията на "Има такъв народ", които не бяха на протестите, изведнъж БСП бяха извадени. Да, тази идеология е правилна, но тя не е достатъчна. Партиите на протеста нямат мнозинство, но партиите на промяната имаха 135 депутати. Те можеха да направят правителство, но Слави Трифонов се отказа", отбеляза социологът пред Bulgaria ON AIR.

Парламентът е започнал "всички срещу ГЕРБ" и завършил "всеки срещу всеки" и с ясна нагласа за нова предизборна кампания, стана ясно от думите му.

"Ревизия - не, разкриване на истината - да"

"Много приказки се изприказваха за корупцията и злоупотребите и вчера стана дума за осветляване на нещата и казване на истини и хората това ще го очакват и ако за тези три месеца не се намерят някакви разтърсващи разкрития, хората ще си кажат - всички приказки бяха малко предизборен балон. Ако се намерят някакви убедителни разкрития, тогава това ще повлияе съществено на изборния резултат", акцентира Павлов.

Затова, според социолога, е трудно да се правят прогнози, тъй като не е ясно как ще се развие ревизията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
На едно правителство не му е работата да разследва, разследва прокуратурата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години