България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова книга показва важността на военно-патриотичното възпитание

Трябва да изучаваме примерите на българските бойци, смята Хелия Иванова

13.05.2021 | 09:04 Редактор: Никола Симеонов


В новата си книга "Военно-патриотичното възпитание на гражданите в съвременни условия" Хелия Иванова и подполковник Петко Петков представят задълбочен поглед върху факторите, необходими за повдигане на духа нацията и подхранване на родолюбието. 

"Завърших магистратура във Военна академия, защото в моето семейство аз и сестра ми сме били винаги възпитавани в любов към родината. Баща ми е учил за летец и той ме вдъхнови да запиша военно образование", каза в студиото на "България сутрин" съавторът на книгата - Хелия Иванова. 

Тя посочи, че по време на дипломната си работа е провела анкета със 100 души от цялата страна. Смята, че възпитанието в тази посока винаги започва от семейството.

"След това трябва да се премести в училище и след това държавата да го обгърне в различни инициативи, за да може то да се развива. Тя го прави, но не достатъчно. Има инициативи, които се организират от различните държавни институции - гвардейски оркестри и отряди са създадени в Плевен, Айтос, Бургас и много други градове. Те правят паради, поднасят цветя на паметниците на различните бойци в България", добави Иванова.

И отбеляза, че тези инициативи действително възпитават, но в по-малка общност.

"Трябва това да се случва в цялата страна, трябва да се изучават различните бойци в България в часовете по история и литература. Могат децата да бъдат срещани с хора, които са в армията. Добре е да има срещи с ветерани от войните - сега са последните поколения, с които можем да се срещнем", каза още Иванова пред Bulgaria ON AIR. 

А попитана от водещия Мирослав Димитров дали имаме патриотичен дух, тя отговори: 

"Всички анкетирани смятат, че имаме. Забелязвам връщане към патриотизма, дори чрез фолклора - в различни песни и реклами се наблюдава неговото присъствие. Всеки, когато чуе народна песен и види народен танц, сърцето му трепва и това също е знак за патриотизъм". 

Съвторът на книгата цитира любимо изказване на Николай Хайтов:

"Ако родината не е в съвестта и кръвта ти - държавата е отсечено дърво".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
А стига бе
преди 2 години
Патриотично семейство и ти се казваш Хелия? Сигнализирай за неуместен коментар