България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВУТП: 140 години традиции и бъдеще в образованието

Подробности от Борис Станимиров и Миглена Темелкова

12.05.2021 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова

140 години Висше училище по телекомуникации и пощи  - училище с традиции и бъдеще. С какво се отличават от другите?

"Преди да започнат да се обучават в най-модерната IP телефония, нашите студенти се запознават с историята на телекомуникацията в цялото ѝ развитие. Започваме с морзовия апарат, след това преминаваме към по-модерните машини", каза експертът по международно сътрудничество Борис Станимиров.

В ефира на Bulgaria ON AIR Станимиров показа и телефонна централна от 30-те години, уличните телефони, както и първият фонокартен апарат.

"Той е произведен в завода в Пловдив през 80-те години. За нашите студенти имаме модерна централа със 100 000 дигитални абоната. Те се обучават на този комуникация, която е в целия свят", допълни той.

"През 1881 година е обнародван указът на Княз Александър Батенберг, с който се поставя началото на пощенското обучение в България. Ние сме правоприемник на това първо държавно училище. И в своите 140 години сме гръбнака на националната сигурност, защото телекомуникациите са част от нея. Също така на икономиката и на образователната система", коментира ректорът на ВУТП проф. Миглена Темелкова.

На 18 май те ще проведат традиционната си конференция. Тя е посветена и свързана с образованието. А тази година е посветена на зеленото образование.

"Специалностите, които предлагаме, са уникални и нямат аналог в нито едно друго българско висше училище. Те са свързани с информационните технологии, киберсигурността, мениджмънт. Ние сме първите, които въвеждаме в българската образователна система интердисциплинарността. С това проходихме на 30 юни, когато подписахме 3 споразумения с 3 медицински университета", подчерта проф. Темелкова.

В университета има две изключително модерно обзаведени лаборатории, благодарение на хора от бизнеса, които дори влизат в практическите занятия.

Ректорът допълни, че в бакалавърската степен 88% от студентите им работят още докато учат при тях.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК